Region

“POZIVAJU SE NA SAVJEST, A NOĆU RADE ILEGALNE ABORTUSE”: Evo koliko košta “savjest” pojedinih doktora

Čelnica hrvatske Udruge za prava pacijenata Jasna Karačić rekla je da je Udruga primila nekoliko prijava za ilegalne noćne pobačaje, za koje su doktori tražili dodatni novac.

Ginekolog - Doznajemo.com

Primjer je jedan slučaj iz Splita, gdje je doktor u bolnici odbio učiniti pobačaj zbog priziva savjesti, ali je zahvat ipak obavio pod okriljem noći, i to uz pet hiljada kuna. Udruga godišnje dobije dvadesetak prijava sličnih slučajeva. Doktori najprije odbiju pacijentice u bolnicama, a zatim zahvate obave u svojim privatnim praksama ili za vrijeme dežurstva. Takve slučajeve Udruga prijavljuje Povjerenstvu za zaštitu i promicanje prava pacijenata pri Ministarstvu zdravstva Hrvatske, no Povjerenstvo o tim problemima može jedino raspravljati. Za daljnje postupanje nema ovlasti. Za takve slučajeve zna i liječnička komora, kaže Karačić, piše “Novi list“. Do sada nije bilo nikakve istrage niti sa strane Ministarstva zdravstva Hrvatske…

Pobačaji u sivoj zoni

Nije rijetkost, kaže Jasna Karačić, da se abortusi u papirima označuju kao neke druge dijagnoze čiji trošak pokriva HZZO, a doktori u svoj džep spremaju novac koji dobiju od tih žena. Iako uplašene, te žene nemaju drugog izbora nakon što ih se u bolnicama odbije.

“Naravno da riskiraju odlaskom u njihove privatne ordinacije, pitanje je kako sve tamo može proći, od anestezije do ostalog, kasnije. S ministrom Kujundžićem u veljači imamo sastanak, i svakako ćemo pokrenuti ovo pitanje, nešto se mora učiniti”, rekla je Karačić.

“Novi list” nije uspio saznati je li ministar Kujundžić upoznat s ovakvim slučajevima i hoće li Ministarstvo provesti nekakvu istragu, a odgovora nema ni iz HZZO-a. Oni su tek poručili da bi takvo što bilo u nadležnosti drugih institucija kao što je DORH.

Izuzetno mali brojevi

‘Tvrdnje i optužbe koje navodite u vašem upitu vrlo su ozbiljne i izlaze iz domene kontrole plaćanja zdravstvene zaštite”, saopšteno je iz HZZO-a.

Naime, prema službenim podacima, u Hrvatskoj je samo 3,2 pobačaja na hiljadu žena u dobi između 15 i 44 godine. Brojevi su manji jedino u Poljskoj. U svakom je slučaju sigurno da u Hrvatskoj pobačaja ima više nego što to pokazuju službeni brojevi, upravo zbog ovakvih i sličnih praksi kada se oni obavljaju i u sivoj zoni.

“Moguće je da su brojevi o abortusima niski zbog pogrešne kvalifikacije, naprimjer, drugih dijagnoza, ali postoji i velika vjerovatnoća upravo ovakvih praksi ilegalnih pobačaja izvan bolnica”, potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh