Region

Balkanu prijeti katastrofa neviđenih razmjera u 2017. godini?!

Stručnjaci tvrde da bi se ove godine moglo dogoditi nešto što se nije desilo u posljednjih 100.000 godina! Kako tvrde, moguće je da će se ove godine led s vodene površine na Arktiku otopi. Posljedice bi mogle biti velike u različitim dijelovima svijeta, a jedno od područja koje bi moglo biti ugroženo je i Balkan.

Ilustracija - Doznajemo.com

Moguće posljedice su vremenski ekstremi kakvi dosad nisu zabilježeni – poplave, suše, vrućine, hladnoće…

Moje predviđanje je da će led na Arktiku nestati…”, izjavio je nedavno profesor Peter Wadhams s Univerziteta Cambridge.

Topljenje leda odnosi se na centralni dio Arktika i Sjeverni pol”, dodao je on.

Vjeruje se da je Arktik posljednji put ostao bez leda prije oko 120.000 godina. Vrtoglavo zagrijavanje polarnog regiona povezano je s ekstremnim vremenskim prilikama kao što su “bomba ciklona”, poplave u Velikoj Britaniji, i tornada van sezone u SAD.

I led na sjevernoj obali Rusije, 2016. godine je smanjen, pa je more znatno toplije. Manje morskog leda znači i da je površina Zemlje tamnija, pa tako apsorbira više sunčeve energije.

“Kada se led povlači, to mijenja cijelu situaciju. Ljudi imaju pravo da budu zabrinuti zbog topljenja leda jer to za sobom vuče i druge posljedice”, objašnjava profesor Wadhams.

S druge strane, profesor Jennifer Francis, s američkog Univerziteta Rutgers, ipak, skeptična je po pitanju predviđanja profesora Wadhamsa. Ona smatra da bi se to moglo desiti između 2030. ili 2050. godine. Međutim, priznaje da se stručnjaci suočavaju s veoma neobičnom situacijom na Arktiku i dodaje da su količine leda bile rekordno niske u prvih pet mjeseci 2016. godine, te da to veoma zabrinjava, prenosi “Analitika“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh