Region

Skupština Kosova usvojila Zakon o zabrani ratovanja van zemlje

Skupština Kosova je danas poslepodne usvojila Nacrt zakona o zabrani učešća građana Kosova u oružanim sukobima van teritorije Kosova. Usvajanje zakona svojim je glasovima podržalo 60 poslanika, 17 je bilo protiv, dok su dva bila uzdržana, javlja Anadolu Agency.

Jugoistok Evrope - Blogspot

Razmatranje Nacrta zakona o zabrani učešća građana Kosova u oružanim sukobima van teritorije Kosova nije bio na dnevnom redu današnje plenarne sednice, ali se o njemu raspravljalo nakon što je usvojen predlog poslanika Dauta Haradinaja iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova, inače predsednika Komisije za unutrašnje poslove.

Poslanici, međutim, nisu usvojili amandmane predložene od strane opozicionog Pokreta “Samoopredeljanja”, pošto nisu predhodno prošli kroz skupštinsku komisiju.

Skupština Kosova je u januaru u prvom čitanju razmatrala ovaj Zakon, koji je urađen kao jedan od prioritetnih Zakona novog saziva Skupštine, a u cilju uspešnije borbe protiv terorizma i verskog ekstremizma. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova oko 300 Kosovara uključeno je u borbama u Siriji i Iraku, dok se prema saopštenju Tužilaštva na Kosovu vodi istraga protiv 135 lica zbog sumnje za umešanost u slučajevima koji su povezani sa terorizmom.

Zakon predviđa kazne od 5 do 15 godina za svakog ko učestvuje u oražanim sukobima van zemlje, kao i za svakog ko organizuje, regrutuje, rukovodi ili trenira osobe ili grupe osoba s ciljem pridruživanja i učešća u stranim vojskama ili policijama, u stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Takođe su predviđene i kazne od 6 meseci do 5 godona zatvora za svakog ko poziva i podstrekuje na ta krivična dela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh