Region

“Kosovo da uspostavi sud za ratne zločine”

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozvao je kosovske vlasti da brzo uspostave specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore da bi se obezbijedio čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem.

Farid Zarif - Nezavisne

On je rekao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je centralno pitanje na Kosovu uspostavljanje zajednice srpskih opština, u skladu sa briselskim sporazumom, prenosi Srna.

Zarif je pohvalio “izuzetan napredak” koji je tokom protekle godine postignut u dijalogu Beograda i Prištine.

On je pozvao lidere u Prištini i Beogradu da se uzdrže od bilo kakvog reagovanja koje bi mogle da izazovu incidente, pogotovo onakve kao što su bili protesti u Prištini zbog kombinata “Trepča” i smjene srpskog ministra u Vladi samoproglašenog Kosova Aleksandra Jablanovića.

Zarif je pozvao Prištinu i Beograd na provođenje dogovorenih porincipa i da donesu neophodne odluke za punu normalizaciju odnosa, te izrazio zabrinutost povodom izvještaja o porastu broja migranata sa Kosova tokom proteklih mjeseci.

On je ukazao da na Kosovu treba da identifikovati osobe koje bi potencijalno mogle da se bave teririzmom. “Angažovanje političkih i vjerskih lidera je neophodno da se obeshrabre mladi koji žele da se pridruže terirističkim pokretima”, rekao je Zarif.

U redovnom tromjesečnom izvještaju o radu UNMIK-a, generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozdravio konstituisanje kosovske Skupštine i formiranje nove vlade i ocijenio da bi prištinske vlasti sada trebalo da se više posvete izazovima sa kojima se Kosovo i dalje suočava.

“Važan korak bi za Vladu i Skupštinu bio da brzo usvoje zakon o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima EU, kao što je dogovoreno između Kosova i EU”, rekao je Ban Ki Mun.

On je pozvao Beograd i Prištinu da se što prije, u potpunosti i ozbiljno angažuju u dijalogu posredstvom EU na nivou rukovodstva, te dodao da je “centralno pitanje uspostavljanje zajednice srpskih opština”.

Sjednici prisustvuje i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, te zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Hašim Tači.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh