Region

Posjeta Vučitrnu: Kosovska predsjednica pozvala građane da ne napuštaju Kosovo

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je danas posjetila opštinu Vučitrn, jednu od najpogođenijih masovnim ilegalnim migracijama građana, gdje je pozvala građane da ne napuštaju Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA).

Atifete Jahjaga - Anadolija

Advertisements

Predsednica Jahjaga se sastala sa gradonačelnikom opštine Vučitrn Bajramom Mulakuom, koji joj je preneo informaciju o stanju u toj opštini, s posebnim naglaskom na trend odlazaka meštana i njihovu ilegalnu migraciju.

Nakon susreta sa gradonačelnikom, kosovska predsednica je razgovarala i sa građanima opštine Vučitrn kako bi se upoznala sa njihovim problemima. Ona im je poručila da ne napuštaju Kosovo, jer odlazak nije rešenje, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

“Došla sam u opštinu Vučitrn kako bih razgovarala sa svakim građaninom i da saslušam sve njihove brige i zabrinutosti. Izuzetno sam uznemirena odlaskom naših građana. Svesni smo da Kosovo nije država kakvu smo želeli da imamo danas, 15 godina od završetka rata. Ali, rešenje nije u odlasku naših građana, zato što mi nemamo građane za odlazak”, navela je ona, dodavši da Kosovari najbolje znaju šta znači napustiti svoju zemlju.

Istakla je da proces izgradnje države nije lak i da je veliki teret na institucijama i građanima. Podsetila je da se sledeće nedelje obeležava sedam godina od proglašenja nezavisnosti Kosova i da na daljoj izgradnji države moraju zajednički raditi institucije i građani.

“Na sastanku sa svim građanima ovde u Vučitrnu tražila sam da apeluju na svoje porodice, na svoje voljene i svoje bližnje, da rešenje nije u odlasku. Oni ne treba da napuštaju Kosovo, zato što su oni građani Kosova i mi zajednički treba da se koncentrišemo na izgradnju i unapređenju naše države”, poručila je Jahjaga.

Kosovski zvaničnici svakodnevno upućuju apele građanima da ne odlaze sa Kosova ilegalno, jer će se vratiti još siromašniji i zato što nijedna evropska država ne daje azil Kosovarima.

U sklopu napora da se nešto preduzme poslanici Skupštine Kosova su juče većinom glasova usvojili Rezoluciju o sprečavanju ilegalne migracije građana Kosova u zemlje EU

Poslednjih nedelju dana ponovo se povećao broj građana Kosova, koji preko Srbije ilegalno odlaze u zemlje Evropske unije. Oni, uglavnom, redovnim autobuskim linijama idu do Beograda, a potom preko Subotice na crno prelaze u Mađarsku. Dnevno i po 500 ljudi napusti Kosovo, a među njima su i cele porodice. Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da je više od 5 000 učenika napustilo školovanje.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh