Region

Rudari Trepče obustavili štrajk

Uslovi pod kojima je trodnevni štrajk obustavljen jesu da se o vlasništvu nad Trepčom ne može pregovarati i da je Vlada Kosova u obavezi da svaki mjesec dana izvještava menadžment i rudare o svemu što radi o pitanju Trepče

Trepča, Kosovo - Tanjug

Advertisements

Štrajk oko 700 rudara “Starog trga”, najvećeg rudnika kombinata Trepča, obustvaljen je do daljnjeg. Rudari su počeli da izlaze iz jame, potvrdio je za AA portparol Trepče Musa Mustafa, javlja Anadolu Agency.

Uslovi pod kojima je trodnevni štrajk obustavljen jesu da se o vlasništvu nad Trepčom ne može pregovarati i da je Vlada Kosova u obavezi da svaki mesec dana izveštava menadžment i rudare o svemu što radi o pitanju Trepče. Rok, koji su rudari dali Vladi da reguliše pitanje statusa Trepče, je od jednog do pet meseci ili će u suprotnom ponovo stupiti u štrajk.

Do odluke o obustavi štrajka došlo je nakon višesatnih razgovora koje je menažment Trepče vodio sa Štrajkačkim odborom rudara, a nakon pisma koje im je sinoć poslao premijer Kosova, Isa Mustafa.

Nismo mogli dobiti potvrdu da li je odluci presudilo baš to pismo u kome je premijer garantovao da “Vlada Kosova preduzima sve neophodne i zakonski moguće radnje da se status Trepče reši jednom zauvek u interesu rudara i građana Kosova”.

U pismu je, kako je saopšteno iz Vlade, premijer Mustafa pojasnio korake koje je Vlada poduzela kako bi sprečila stečaj Trepče i osigurala joj razvojnu perspektivu. Mustafa je, takođe, izrazio posvećenost Vlade Kosova da ne dozvoli nijednu radnju koja bi ugrozila interese Trepče i države Kosovo, apelujući na prekid štrajka i da se “svi zajedno posvetimo poslu u interesu zemlje, u interesu države Kosovo”.

Podsjećamo, štrajk rudara je započeo u utorak ujutru u znak suprotstavljanja odluci Vlade Kosova, usvojene u Skupštini, da se odloži razmatranje pitanja kombinata Trepča. Vlada Kosova je u ponedeljak odlučila da Trepču izdvoji iz nacrta zakona o javnim preduzećima i izradi poseban zakon o tom kombinatu. Trepča je Rudarsko-metalurško-hemijski kombinat olova i cinka u čijem su sastavu rudnici, topionice olova i cinka, kao i niz postrojenja za preradu i obradu rude.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh