Region

“Uslov za ulazak u EU ne smije biti odricanje od Kosova”

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da uslov za ulazak Srbije u EU ne smije biti odricanje od Kosova i Metohije i da Srbija treba da uđe u EU ponosno.

Tomislav Nikolić - Arhiva

Advertisements

“Moj stav da uslov za ulazak u Uniju ne smije da bude odricanje od Kosova i Metohije takođe je moj život i tu više nema šta da se promijeni. I to je toliko jasno EU, da su sve vrijeme govorili da to niko od nas i ne traži”, rekao je Nikolić, prenosi Srna.

Nikolić je ocijenio da je novi sastav Evropske komisije nastupio mnogo oštrije, otvorenije o svojim zahtjevima da Srbija, ako želi da bude član EU, potpiše ugovor o dobrosusjedskim odnosima sa Kosovom u kome će biti definisani svi odnosi.

Nikolić smatra da bi trebalo promijeniti način izbora predsjednika republike, koji umjesto direktno, treba da bude biran u parlamentu, što podrazumijeva i promjenu Ustava.

Navodeći da Srbija ima predsjednički sistem kao Rusija, SAD ili Francuske, Nikolić je rekao da predsjednik Srbije nema takvu moć i takvu vlast koju imaju direktno izabrani predsjednici u drugim državama.

“Treba riješiti – ili će imati moć – ja sigurno tada neću biti kandidat – ili će ga birati skupština, sa težim uslovima da ga razriješi nego što ga bira da bi se moglo biti makar siguran da neće svako da se igra s funkcijom predsjednika republike, pa sad si mi po volji, sad nisi”, rekao je Nikolić za TV Hepi.

Nikolić je rekao da je jedan od prvih poslova u 2015. godini provjeravanje sastava Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti i dodao da postoji manjkavost u vezi sa tim ko odlučuje da li je dozvoljeno prisluškivanje, praćenje, kao i da to mora da bude rješavano isključivo u najvišem sudu.

“U Srbiji je oduvek postojala želja onih koji su na vlasti da znaju o svima sve. Јa ni takvu želju nemam, jer se na taj način drugačije odlučuje”, istakao je Nikolić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh