Politika

SAD, EU, Britanija i OHR traže da Tužilaštvo BiH kazni Kordića!

Prijava protiv Kordića raspoređena u rad u Tužilaštvu BiH, žrtve traže da nastavi odsluženje kazne, međunarodna zajednica procesuiranje…

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zaprimilo krivičnu prijavu Mirnesa Ajanovića protiv Darija Kordića, koji je pušten prijevremeno sa odsluženja kazne za zločine počinjene u Ahmićima i srednjoj Bosni, a nedavno je kazao da “bi sve ponovio”, te su njegovu izjavu osudila udruženja žrtava tražeći da se vrati na odsluženje kazne.

Prijava protiv Darija Kordića, osuđenog pred Sudom u Haagu i za učešće u napadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na Ahmiće koji se dogodio 16. aprila 1993. godine i u kojem je ubijeno više od 100 civila, među kojima su bila starija lica, žene i djeca, podnesena je nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem on u društvu nekoliko osoba govori: “Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao: ‘Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila.”

”Nakon zaprimanja, prijava je upućena u daljnju proceduru te putem CMS-a data u rad postupajućem tužitelju”, navedeno je za Detektor iz Tužilaštva BiH.

Ambasada SAD je uz najoštrije osude užasne izjavu osuđenog ratnog zločinca, navela da njegova spremnost da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da nema kajanja za zločine koje je počinio.

– S obzirom na ozbiljnost njegovih komentara, odgovarajuće institucije moraju reagovati – poručili su iz Ambasade SAD.

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini je poručila da je izjava Kordića sramotna te da pokazuje da ne žali zbog svojih postupaka.

– Ovakvi komentari drže Bosnu i Hercegovinu zarobljenu nasljeđem svoje prošlosti i trebali bi ih temeljito osuditi svi oni koji su opredijeljeni za istinu, pravdu i istinsko pomirenje – kažu iz Delegacije EU u BiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly rekao je da su izostanak kajanja Daria Kordića i veličanje njegovih ratnih zločina nezakoniti i za osudu.

– Na pravosuđu BiH je da djeluje u skladu sa zakonom. 116 žrtava čija imena stoje na spomeniku u Ahmićima, a koje su snage HVO ubile na Kordićev podstrek i plan, zaslužuju bolje – poručio je Reilly.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poručio je da “činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao”.

“Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti. Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom. Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je 2004. osudio Kordića na 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni, a koji su uključivali i ubistva u Ahmićima kod Viteza. Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Kordić je pušten iz zatvora.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH su, u pismu upućenom Gracieli Gatti Santani, predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMRKS), naveli da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana odluka o njegovom puštanju na slobodu, te da je Kordić “pokazao da je obmanuo MKSJ i austrijske vlasti gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina”, prenosi BIRN BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh