Politika

KONAKOVIĆ SA BLINKENOM: “Američki državni sekretar je do detalja upoznat o svemu u Bosni i Hercegovini”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, ali i rezultatima bilateralnih razgovora koje je imao u glavnom gradu Saudijske Arabije.

“BiH je i ovdje pokazala svoju punu opredijeljenost da unutar globalne koalicije nastavi borbu protiv svih oblika terorizma. Prezentirali smo konkretne rezultate našeg rada i sve ono što se u BiH događa po ovom pitanju”, izjavio je Konaković za Fenu.

Dodaje kako je na najbolji način iskorištena prilika da se razgovara s domaćinima konferencije, a to su američki državni sekretar Antony Blinken i saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud, kao i s brojnim drugim visokopozicionim zvaničnicima iz najuticajnijih država svijeta.

“Na zvaničnom ručku sam sjedio do sekretara Blinkena i ministra Faisala i u nekih sat vremena ugodnog razgovara razmijenili smo informacije koje su za nas jako bitne. Važno nam je da te informacije dođu na prave adrese i budu interpretirane na pravi način. Još jednom smo dobili potvrdu da su Sjedinjene Američke Države posvećene procesima u BiH i da su naš ključni međunarodni partner, da znaju šta se događa u BiH i da čvrsto stoje uz suverenitet BiH i njen evropski i euroatlantski put”, istakao je šef bh. diplomatije.

On kaže da je i ovaj skup iskorišten kako bi se uradile velike stvari za BiH i njenu diplomatiju koja se sad, kako ističe Konaković, snažno reafirmiše i nadoknađuje neke propuste iz prethodnog perioda.

“Primjećujem jedan ogroman prostor u kojem BiH nije bilo, a onda su taj prostor popunjavali neki drugi koji baš i ne vole BiH onoliko koliko je mi volimo. Dolazak na ovakve događaje postaje naša standardna rutina i zaista se trudimo zadržati BiH u fokusu na međunarodnoj sceni, tamo gdje joj je i mjesto”, ističe on.

Govoreći o razgovoru sa sekretarom Blinkenom, Konaković kaže da je on do detalja upoznat o svemu što se u BiH događa kada je u pitanju globalna borba protiv terorizma i mjerama koje poduzimamo kako bi spriječili sve oblike terorizma i dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a.

“Tu ima i konkretnih rezultata i ja sa zadovoljstvom mogu kazati da mi od 2015. godine nismo imali zabilježen odlazak naših državljana na strana ratišta, što potvrđuje da su neke stvari rađene korektno i konkretno u granicama naših mogućnosti. Naravno, impresivno je koliko SAD prate i sve druge procese u BiH. Vidi se to i po tvitovima, reakcijama sekretara Blinkena na neke događaje u BiH. Ohrabruje činjenica da je Amerika ponovo u tolikoj mjeri posvećena BiH, uz sve probleme koje kao najveća svjetska sila ima”, kaže ministar Konaković.

Već za narednu sedmicu ministar vanjskih poslova BiH najavljuje seriju novih diplomatskih aktivnosti.

“Putujemo u London, gdje imamo niz važnih razgovora. Potom idemo u Berlin, gdje nas 16. juna očekuje zvanični susret s ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, a nakon te posjete slijedi i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Već 22. juna sam u zvaničnoj posjeti Sloveniji, gdje će mi biti domaćin biti kolegica Tanja Fajon. Dakle, to je nastavak jednog dinamičnog procesa u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji smo nametnuli i reafirmisali BiH na međunarodnoj sceni. Sretan sam što se rezultati tog rada već vide”, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u razgovoru za Fenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh