Politika

Sumnjivi tenderi: Dodik kupuje kuhinju od firme koja se bavila problematičnim nabavkama

Služba predsjednika RS-a odlučila je da posao nabavke kuhinje za Palatu predsjednika vrijedan oko 140.000 marka da preduzeću „Rema trade“ iz Laktaša poznatom po sumnjivim nabavkama za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini.

Milorad Dodik - Twitter

Kako je navedeno u Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača, za nabavku kuhinje za Palatu su pristigle dvije ponude i to od sarajevskog preduzeće „Alper group“ i od firme „Rema trade“ iz Laktaša.

„Ponuda preduzeća „Alper group“ nije prihvatljiva jer ponuđač nije ispunio kvalifikacione uslove. Isti je dostavio potvrdu o uspješnoj realizaciji ugovora iz aprila 2019. godine u kojoj se ne navodi vrijeme izvršenja ugovora, a tenderom je određeno da je ponuđač bio dužan dostaviti najmanje jedan uspješno izvršen ugovor kao u predmetu nabavke u vrijednosti preko 100.000 KM bez PDV-a“, istaknuto je u pomenutoj odluci.

Kako navode, „Alpro“ nije dostavio ni tehničke kataloge iz kojih se vidi da zahtjevana roba zadovoljava tražene tehničke karakteristike.

Podsjetimo, CAPITAL je ranije objavio da je raspisan tender za nabavku kuhinje za Palatu predsjednika.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da su im potrebna tri različita rashladna ormara, kao i dvije rashladne vitrine.

Zatražili su i dvodijelni sudoper bez ocjeđivača, slavinu za sudoper sa mješalicom i dugačkom polugom, kao i hladni sto sa troje vrata, jedan električni roštilj, jedan električni šporet sa četiri i jedan sa dvije pune ploče, kao i jedna električna friteza.

„Rema trade“ dobio tender koji je sam pisao

Kako je CAPITAL ranije pisao preduzeće „Rema trade“ iz Laktaša pobijedilo je na tenderu, za nabavku ugostiteljske opreme za državni hotel „Rajska dolina“ na Jahorini vrijedan četvrt miliona KM, a koji su sami pripremali.

Sve je od početka procesa javne nabavke ukazivalo da je ovaj tender namjenjen isključivo njima.

„Rema trade“ je Ugostiteljskom servisu pomagala u pripremi ovog tendera, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH koji propisuje da ugovorni organ ne smije koristiti savjete bilo kojeg lica koje može imati bilo kakav direktni ili indirektni interes za ishod postupka dodjele ugovora, piše Capital.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh