Politika

Aktiviran paket podrške NATO-a za jačanje odbrane BiH

Počela realizacija NATO-paketa podrške namijenjenog jačanju odbrambenih kapaciteta BiH …

Hloben i Helez - fena

Lideri zemalja-članica NATO-a su na samitu Alijanse u Madridu u junu prošle godine donijeli odluku o pružanju podrške zemljama partnerima, među kojima i Bosni i Hercegovini.

Danas je u Sarajevu upriličena svečana ceremonija na kojoj je ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Roman Hloben uručio donatorski ček od 20.000 eura Zukanu Helezu, ministru odbrane Bosne i Hercegovine.

Uručenje ove donacije prvi je simboličan korak u implementaciji paketa podrške za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH obećanog na samitu NATO u Madridu u junu 2022. godine, piše Fena.

Ministar Helez podsjetio je da je ovim počela realizacija zaključaka sa NATO samita u Madridu iz prošle godine.

“Prva država članica NATO saveza daje nam donaciju za operativno jačanje odbrambenog sistema Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i to je jedan simbolični ček od 20 hiljada eura. Ovo je početak realizacije 54 miliona eura koji je odobren za Bosnu i Hercegovinu. Najveći dio ovoga će otići na Bataljonsku grupu lake pješadije koja broji oko 840 ljudi, što je blizu oko deset posto ljudskih resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, kazao je Helez te dodao:

“Želim da naglasim da smo mi blizu jedan posto Bruto domaćeg proizvoda (BDP) u izdvajanju za Oružane snage i to tek sad u ovom mandatu Vijeća ministara.”

Podsjetio je da donacija koja je odobrena na samitu u Madridu iznosi 54 miliona eura, ili 25 posto od godišnjeg budžeta za Oružane snage BiH, pišu Vijesti.

Ambasador Holben izjavio je da je simbolični ček od 20 hiljada eura namijenjen Oružanim snagama BiH u kontekstu jačanja odbrambenih kapaciteta.

“Drago mi je da je Slovačka prva zemlja koja simbolično uručuje ovu finansijsku podršku i naravno vjerujemo da će nas naši partneri u NATO-u pratiti. Želim da naglasim da su Oružane snage BiH jedan od najvažnijih stubova zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i zbog toga smo željeli da pokažemo ovu vrstu pomoći, jer Slovačka je prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine i želi joj uspjeh na međunarodnom planu, posebno na putu prema Evropskoj uniji i NATO-u”, kazao je Holben.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh