Politika

Michale Murphy: Ako državi neka imovina nije potrebna, može je prebaciti na drugog vlasnika

Pred BiH su dvije velike prilike koje nisu postojale ranije – kandidatski stauts i pojačana saradnja s NATO.

Poručio je to američki ambassador Michale Murphy u intervjuu za Aljazeeru.

Govoreći o tvrdnjama iz RS da ne postoji državna imovina i da ona pripada entitetima, Murphy kaže da je to potpuno pogrešno.

– To je pravna fikcija. Koliko god puta vlasti RS tvrdile suprotnom, to ne mijenja fundamentalne činjenice, rekao je Murphy i dodao da se pitanje imovine rješava na državnom nivou te da država mora reći šta joj je od imovine potrebno, kao što je perpektivna vojna imovina.

– Ako postoji imovina koja nije potrebna, ne morate je zadržati i država je može prebaciti na drugog vlasnika: općinu, kanton, pa čak i entitet.

On je rekao i da nije tajna da u BIH postoji korupcija.

– Problem korupcije nije vezan samo za političke lidere, koji provode suviše vremena bogateći se, umjesto da traže način kako da obogate narod ove zemlje. U jednom trenutku moraju se desiti promjene. Budući da podržavamo borbu protiv korupcije, SAD-u je veoma drago vidjeti da su počela hapšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstavimo korumpiranim ljudima, ako ne istražimo njihova djela, uhapsimo ih, optužimo i smjestimo iza rešataka, ništa se neće promijeniti, rekao je.

Dodao je da se povremeno sastaje sa ljudima koji su pod sankcijama kad smatra da je to u njegovom interesu, ali to nije redovna pojava.

– Bio bih oprezan prema sugestiji da je to nešto uobičajeno, jer nije. Ljudi znaju reći: “Vaše sankcije ne znače ništa”. Ali, poznajem ljude pod sankcijama koji govore da one ne znače ništa, ali se u tajnosti veoma trude da budu skinuti sa te liste”, izjavio je Murphy, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh