Politika

Željko Komšić: Odbranili smo BiH, na mlađima je da je naprave boljom

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je danas ispred Vječne vatre u Sarajevu da je Dan nezavisnosti BiH na neki način proistekao iz 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Željko Komšić - Twitter

“Važan je prije svega zato što nam govori da imamo nezavisnu i suverenu državu, bar tako stoji u našem Ustavu, mada znamo vrlo često da stvari u BiH nisu baš takve iz hiljadu razloga. Važan je i zbog svega što je uslijedilo nakon njega, mislim na agresiju na BiH od strane susjeda, na zločine, masakre, uključujući i genocid koji se desio u BiH, kako bi se ta ista nezavisnost odbranila”, kazao je.

Kaže da 1. marta 1992. godine nije zamišljao da će BiH ovakva biti.

“Svi smo mislili da će biti drugačije, ali šta je tu je. Počev od Washintongskog sporazuma pa do ovih političkih previranja više od 3 decenije od sticanja nezavisnosti. Ova generacija kojoj ja pripadam, učinili smo ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju, na ovim mlađim generacijama je da sad ovu zemlju grade i naprave boljom nego što jeste danas”, dodaje.

Podsjetio je da je mnogo Hrvata i Srba podržalo nezavisnost BiH na referendumu.

“Druga je stvar što i politika i javni prostor, pogotovo svi oni koji se ne mogu pomiriti s tim da je BiH danas ipak nezavisna država, nastoje iskriviti tu činjenicu i to pokušaju predstaviti kao jednoetničko izjašnjavanje, a svi mi znamo da to nije bilo tako”, kazao je Komšić, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh