Politika

Bidenova politička budućnost u sjenci istrage o povjerljivim dokumentima

Na početku ove godine, gotovo sve je išlo u pravom smjeru za predsjednika Joea Bidena.

Rasla mu je popularnost, dok je stopa inflacije padala. Demokrate su bile uglavnom ujedinjene u pogledu njegove vjerovatne kandidature za novi predsjednički mandat, dok su Republikansku stranku potresali unutrašnji sukobi poslije razočaravajućeg rezultata na izborima za Kongres.

Međutim, Bidenova politička budućnost u četvrtak je postala neizvjesnija nakon što je sekretar za pravosuđe Merrick Garland imenovao specijalnog tužioca da istraži način na koji je Biden postupao sa povjerljivim dokumentima.

Demokrate – javno i iza zatvorenih vrata – priznaju da je nevjerovatni obrt u najboljem slučaju nešto što odvlači pažnju u nepovoljnom trenutku imajući u vidu da se sličan slučaj vodi i protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je takođe suočen sa istragom specijalnog tužioca, i pod federalnom je krivičnom istragom zbog svog postupanja sa povjerljivim dokumentima i drugih mogućih prestupa.

Međutim, postoje velike razlike između dva slučaja. Prije svega, nema nagovještaja da je Biden namjerno spečavao da se predaju dokumenta pronađena u njegovom domu ili kancelariji, ili da je znao da su tamo. Trump, koji je pod istragom zbog moguće opstrukcije istražitelja, takođe je imao mnogo više povjerljivih dokumenata u svom kompleksu Mar-a-Lago na Floridi.

Međutim, imenovanje specijalnog tužioca u četvrtak ipak gura aktuelnog predsjednika u pravnu neizivjesnost, i moglo bi da oživi debatu među demokratama o tome da li bi bilo mudro da se Biden kandiduje za novi mandat.

“Niko neće reći da je ovo dobrodošlo. Očigledno je da to nije slučaj”, kaže dugogodišnj demokratski strateg James Carville.

U međuvremenu, Trumpovi mogući rivali za predsjedničku kandidaturu iz Republikanske stranke priznaju da su se promijenili okviri predizborne trke.

Trump “je najsretniji čovjek u američkoj politici”, ocijenio je Joe Biden, bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost i mogući predsjednički kandidat, uz poruku da bi “ovo trebalo da diskvalifikuje obojicu”.

Tako su u novoj, haotičnoj predizbodnoj sezoni i aktuelni i bivši američki predsjednik pod istragom specijalnog tužioca dok se pripremaju za mogući novi politički obračun na predsjedničkim izborima 2024. godine. Mnogi birači u obje stranke žele pak novu generaciju lidera i njihovi zahtjevi su sve glasniji.

“Bidenova moguća kampanja za izbore 2024. godine je potencijalno ranjiva na velikom broju političkih frontova”, smatra Norman Soloman, progresivni demokrata koji vodi kampanju pod nazivom “Nemoj da se kandiduješ Joe” i već emituje političke oglase protiv Bidena u ključnim državama.

“Demokrate i cijela zemlja bi bili u mnogo boljoj situaciji ove i naredne godine, ako se on ne kandiduje za predsjednika”, ističe Soloman.

Biden, koji ima 80 godina, već je nagovijestio da planira da se kandiduje za drugi mandat, ali još nije donio konačnu odluku. Njegovi saradnici vjeruju da će je objaviti krajem marta.

Za sada, ni jedan istaknuti demokrata nije spreman da bude protivkandidat Bidenu na stranačkim izborima. Međutim, pojedini demokratski zvaničnici vjeruju da bi nova federalna istraga mogla da motiviše novog kandidata.

Jedan od Bidenovih mogućih protivkandidata, senator iz Vermonta Bernie Sanders rekao je za agenciju AP da će donijeti odluku o svojim planovima za izbore 2024. godine “u adekvatno vrijeme”. Nina Turner, koja je bila na čelu Sandersove kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine, rekla je posle imenovanja specijalnog tužioca da se nada da će “progresivac koji se bori za slobodu” biti rival Bidenu za predsjedničku kandidaturu.

“Amerikanci svakako zaslužuju bolji izbor – republikanci i demokrate”, rekla je Turner i pozdravila odluku vlade da istraži kako je Biden postupao sa povjerljivim dokumentima na isti način kao što je to urađeno u Trumpovom slučaju. “Ne bi trebalo da nam nameću njih dvojicu”, poručila je Turner.

“Dokumenta zaključana sa korvetom”
Garland je imenovao specijalnog tužioca nakon što je Biden u četvrtak ujutro priznao da su povjerljiva dokumenta – iz perioda kada je bio potpredsjednik SAD za vrijeme mandata Baracka Obame – pronađena u garaži njegove kuće u Delawareu u njegovoj ličnoj biblioteci, uz dokumenta koja su već otkrivena u zaključanom ormaru u kancelariji koju je koristio posle odlaska s položaja.

Garland je rekao da su Bidenovi advokati u četvrtak ujutro informisali Sekretarijat za pravosuđe da su u Bidenovom domu pronađena povjerljiva dokumenta, nakon što su agenti FBI u decembru preuzeli druge papire iz garaže.

Biden je novinarima u četvrtak rekao da “u potpunosti” sarađuje sa istragom Sekretarijata za pravosuđe.

“Ljudi znaju da sam ozbiljan kada je riječ o povjerljivim dokumentima i materijalima. Moja korveta je u zaključanoj garaži”, rekao je Biden.

Razlike u Bidenovom i Trumpovom slučaju
U Trumpovom klubu na Floridi, koji često organizuje javne događaje, pronađeno je oko 300 dokumenata sa povjerljivim oznakama. Pretraga Trumpovog imanja predstavljala je kulminaciju višemjesečnog spora vlade i zastupnika bivšeg predsjednika, koji su se opirali naporima da se vrate nestali papiri.

Iz Sekretarijata za pravosuđe je takođe saopšteno da su povjerljiva dokumenta “vjerovatno bila sakrivena i uklonjena” iz skladišta u okviru, kako se smatra, napora da se opstruira federalna istraga.

Nalog za pretragu pokazao je da je FBI istraživao krivična djela kao što su namjerno zadržavanje bezbjednosnih informacija i opstrukcija federalne istrage. Uprkos tome, Trump je pokušao da vijest o Bidenu iskoristi da podrije istragu spostvenih poteza.

“Gotovo je. Kada su ta dokumenta počela da se pojavljuju i Biden ih imao, to je zaista promijenilo intenzitet koji su iskazivali prema meni jer ono što su oni uradili – ne kažem mnogo gore, jer nisam uradio ništa pogrešno – ono što su uradili nije dobro. Loše je”, rekao je Trump u četvrtak veče u jednom radijskom intervjuu.

Pojedine demokrate se nadaju, ali nisu sigurne, da birači mogu da naprave razliku između Bidenovog kooperativnog pristupa u istrazi o malom broju dokumenata koje je – po svemu sudeći – greškom zadržao i Trumpove namjerene opstrukcije koja obuhvata stotine vladinih tajni, kako tvrde federalni istražitelji.

“Razlika je kada imate nešto čega niste bili svjesni ili kada znate da imate nešto što ne bi trebalo da imate. Da li će trećina zemlje to da zanemari? Vjerovatno da”, smatra James Carville.

Međutim, iako se situacija možda promijenila, Trumpovi pravni problemi neće nestati. Sekretar za pravosuđe je prije dva mjeseca imenovao specijalnog tužioca Jacka Smitha da istraži povjerljiva dokumenta pronađena u Mar-a-Lagu, kao i ključne aspekte odvojene istrage o pobuni 6. januara 2021. godine, te o naporima da se ponište rezultati izbora 2020. godine, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh