Politika

Novalić poručio rudarima: “Želim da za svoj posao uvijek budete adekvatno nagrađeni”

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u svoje, i uime Vlade FBiH, povodom 21. decembra, Dana rudara, uputio je čestitku svim rudarima u BiH.

Fadil Novalić - Fokus.ba

Federalni premijer podsjetio je na nemjerljivo važnu ulogu rudara, koja se posebno potvrdila u aktuelnom periodu inflacije izazvane globalnim krizama, naglašavajući da je rudarstvo jedan od najvažnijih segmenata za jačanje elektroenergetskog sektora, a time i za ekonomski napredak Federacije.

“Ukrajinska kriza sve nas je podsjetila koliko je važno imati svoju energetsku nezavisnost. U vrijeme kada cijene svega na svjetskom tržištu nezaustavljivo rastu, mi smo imali tu sreću da naše građane možemo zaštiti od poskupljenja struje. U tome ne bismo uspjeli da nije naših vrijednih rudara. Raduje me da smo bili u prilici odužiti im se i ispuniti obećanja za poboljšanje njihovog položaja”, izjavio je premijer Novalić.

Izrazio je zadovoljstvo da je nakon zajedničkog socijalnog dijaloga potpisan Kolektivni ugovor za oblast rudarstva u Federaciji BiH, kojim su rudarima povećane plaće.

“U mandatu aktuelne Federalne vlade satnica rudarima povećana je za 50 posto. Sve što smo obećali, ispunili smo u rokovima. Izdvajamo potrebna sredstva iz federalnog budžeta za uvezivanje radnog staža rudarima, ulažemo u sigurnost i modernizaciju naših rudnika”, dodao je Novalić.

Istakao je očekivanje da će se i u budućnosti, zajedničkim naporima sa sindikatima, upravama rudnika i Elektroprivredom BiH, iznalaziti načini za poboljšanje materijalnog statusa rudara u Federaciji BiH, kao i cjelokupnog ambijenta u kojem rade.

“Nikada ne smijemo zaboraviti na obavezu da našim rudarima nastavimo osiguravati bolje uslove života i veću sigurnost na radu. S tim ciljem, povodom 21. decembra, želim i lično da im se obratim porukom. Dragi rudari, vi zaslužujete ogromno poštovanje društva. Želim da za svoj posao uvijek budete adekvatno nagrađeni, te vam upućujem želje za dobro zdravlje i najiskrenije čestitke, uz rudarski pozdrav: „Sretno“, poručio je premijer Novalić, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh