Politika

NSRS bi danas trebalo da potvrdi imenovanje nove Vlade RS-a

Narodna skupština Republike Srpske bi danas, na posebnoj sjednici, trebala izabrati novu Vladu, sa Radovanom Viškovićem na čelu.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je mandat za sastav nove Vlade dodijelio Radovanu Viškoviću, koji je i u prethodnom mandatu bio premijer tog bh. entiteta.

Predviđeno je da poslanicima NSRS najprije bude prezentiran Program kandidata za predsjednika Vlade RS sa prijedlogom članova Vlade, potom izbor predsjednika i članova Vlade RS, te polaganje svečane zakletve.

U skladu s Poslovnika NSRS, zahtjev za održavanje posebne sjednice podnio je kandidat za predsjednika entitetske vlade Radovan Višković, koji je ranije izjavio da želi da dobije što kvalitetniji kadar u sastavu Vlade.

– Izazovno je vrijeme pred Vladom RS u narednom periodu. Svjesni te činjenice, pokušavamo okupiti kabinet koji će na adekvatan način odgovoriti svim tim izazovima – naveo je Višković.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je ranije kazao da će u Vladi, koja ima 16 ministarstva, oko 10 biti novih imena, te da su tu predstavnici političkih partija, ali da ima i onih koji nisu u političkim partijama.

– Morat ćemo da zadovoljimo sve ono što je Ustavom predviđeno, a to je da Vlada RS od 16 ministarskih mjesta ima osam predviđenih za Srbe, pet za Bošnjake, tri za Hrvate. To je nešto što se mora ispoštovati – naveo je Dodik.

Pojedini mediji objavili su imena mogućih ministara u novoj Vladi RS. Tako bi na čelu Ministarstva finansija trebala ostati Zora Vidović (SNSD), a poziciju u Ministastvu energetike i rudarstva zadržava Petar Đokić (SP).

Ministar zdravstva i socijalne zaštite trebao bi i u novom sazivu Vlade RS biti Alen Šeranić (SNSD), dok na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostaje Senka Jujić (NPS).

Zlatan Klokić (SNSD) također zadržava poziciju ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Prema nezvaničnim navodima objavljenim u medijima, Ministastvo unutrašnjih poslova RS vodit će Siniša Karan (SNSD), a Ministartsvo rada i boračke zaštite Dragoslav Kabić (SNSD).

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebao bi preuzeti Savo Minić (SNSD), a Željko Budimir (SNSD) bi trebao doći na čelo Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Nedeljko Čubrilović (DEMOS) trebao bi biti ministar saobraćaja i veza, a Ministarstvo privrede i preduzetništva bi u ovom mandatu trebao voditi Diko Cvjetinović (NPS).

Ministarstvo pravde preuzima Miloš Bukejlović (SNSD), a Ministarstvo prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Na čelu Ministarstva trgovine i turizma trebao bi biti Sevlid Hurtić (Pokret za državu).

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvo porodice omladine i sporta pripast će Ujedinjenoj Srpskoj i Socijalističkoj partiji, a na tim pozicijama trebaju se naći ministri iz reda Hrvata i Bošnjaka.

Kako je najavljeno, po završetku treće posebne sjednice NSRS bit će održana i četvrta na čijem dnevnom redu je izbor radnih tijela NSRS, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh