Politika

Nakon pritiska europarlamentaraca: Schmidt će raportirati pred Komitetom za vanjske poslove EP-a

Nakon što je 25 parlamentaraca iz Evrope tražilo od OHR-a da opozove izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt, javio se OHR.

Christian Schmidt - Merkur.de

Objavila je to europarlamentarka Tineke Srik. Ona je danas i obznanila da je okupila koaliciju od 25 zastupnika koji su uputili ovaj zahtjev, piše Raport.

Izražavamo našu najdublju zabrinutost u vezi sa vašom upotrebom bonskih ovlasti na samom kraju izbornog dana. Činjenica da je Izborni zakon promijenjen na način da se na rezultate izbora utjecalo nakon što su glasači dali svoj glas, ne govori o velikom poštovanju demokratskih prava građana BiH”, navodi se u dokumentu.

Sad je Strik objavila da je OHR odgovorio.

Potvrđeno na naš zahtjev! Christian Schmidt će se pojaviti pred Komitetom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Tu će razjasniti razloge svoje nedemokratske mjere”, objavila je ona.

U pismu koje su parlamentarci poslali predlažu Schmidtu da obavi širu raspravu.

U praktičnom smislu, predlažemo da opozovete korištenje bonskih ovlasti za izvršenje i ponudite raspravu širom zemlje o promjenama u političkom sistemu. Konačni paket bi trebao uključivati punu implementaciju relevantne sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava”. To se navodi u dokumentu koji potpisuje više od 25 predstavnika iz Evropskog, njemačkog, holandskog i francuskog parlamenta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh