Politika

Press HDZ-a 1990: Sa svima možemo osim s Komšićem

HDZ 1990 ostvario je dobar rezultat na nedjeljnim općim izborima i za očekivati je da će i ova stranka u predstojećem mandatu biti dio vlasti.

Ilija Cvitanović - Haber.ba

Predsjednik Ilija Cvitanović ponovno je zahvalio biračima, pozdravivši nametnute odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. Posebno je zahvalio onima koji su glasali za HDZ 1990, kao i posmatračima Devedesetke koji su, kako je rekao, dali veliki doprinos za uspjeh na izborima.

– Imali smo skroman budžet. HDZ 1990 uprkos željama mnogih da nestane s političke scene, ima najveći rast u BiH, naročito kod hrvatskog naroda. Zbog toga sam iznimno sretan i zadovoljan. Narod je prepoznao orginalnu nacionalnu i bosanskohercegovačku politiku. Svi koji su sumnjali mogu vidjeti naš rezultat i shvatit će da smo odluke donosili s punom vjerom u ono što radimo. Prošli smo toliko udara i teških trenutaka i mislim da niko nije bio nezainteresovan da rezultat HDZ-a 1990 bude što lošiji. U zadnjoj sedmici kampanje u medijima sam oklevetan za nekakve sastanke sa Željkom Komšićem, od istih onih koji su mnogo puta izigrali volju hrvatskog naroda. U budućnosti ćemo se još jače zalagati za hrvatske interese. Na osnovu ovoga rezultata imat ćemo jači utjecaj u HNS-u BiH, izjavio je Cvitanović.

Ponosan je i na uspjeh Borjane Krišto, koja ipak nije uspjela u utrci sa Željkom Komšićem.

– Za mene iznenađujući, kolosalan rezultat! Čestitke i hrvatskom političkom naordu koji je prepoznao trenutak i dao podršku kandidatkinji HNS-a. Nažalost ponovo su utvrđene ključne činjenice i stanje u BiH. Nikada prije nismo imali samo jednog kandidata, a i sada je jasno da nemamo mogućnost izabrati člana Predsjedništva BiH koji će predstavljati hrvatski narod. Ponovo imamo dva bošnjačka i jednog srpskog člana i to je ono što posebno žalosti. Čestitam i listi HDZ-a BiH koja je napravila dobar rezultat, te im odgovorno pružamo ruku za saradnju. HDZ 1990 je parlamentarna stranka na svim nivoima, ne može se dogoditi da ne budemo zastupljeni ni na nivou Parlamentarne skupštine BiH. U Domu naroda imamo tri direktna mandata, nadamo se i četvrtom, u svim kantonima smo stranka koja ima rast i to nas obavezuje da radimo jače, bolje i odgovornije. Mogu garantovati svim Hrvatima da ćemo dati maksimum truda, dokažemo se, budemo pošteni, korektni i radimo u interesu svih građana, naveo je Cvitanović.

Poručio je i da svako tko se ne bude ponašao u tom duhu, neće moći biti dio stranke. Komentarisao je potom i nametnute odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, a koje se tiču Izbornog zakona BiH.
– Već prije godinu sam rekao da sam siguran da je gospodin Schmidt osoba od stava i karaktera, da zna odnose, da ih je upoznao i prije dolaska i da ako ne bude rješenja očekujem nametanje odluka u interesu BiH. Danas imamo političku stabilnost, nemamo neizvjesnost, a imamo i sigurnost da se napravi vlast koja će odgovarati volji svih naroda. Iako sam protiv nametanja, smatram da je ovo dobra odluka. Ona se mogla donijeti i prije i ona će ubrzati formiranje vlasti, što je u interesu svih građana BiH. Pozicionirat ćemo se da ćemo biti dio vlasti, rješenja i učiniti sve da pruzmemo odgovornost u kapacitetu u kojem smo dobili povjerenje, poručio je lider Devedesetke.

Startna pregovaračka pozicija je dobra. Jasne su i želje Cvitanovića i drugova iz stranke, a jasno je i s kim se ne želi za pregovarački sto.

– HDZ 1990 sigurno nikada neće koalirati sa Željkom Komšićem i DF-om. Siguran sam da to mogu reći i u ime svih hrvatskih stranaka, a ako neko bude na tom tragu našu podršku neće imati, rekao je.

Na pitanje da li se bez obzira na nametnute Schmidtove odluke i dalje može blokirati, odgovorio je:

“Pozicija nije zaštićena, ali jeste zaštićenija. Ona je korak u nizu da bismo bili ravnopravni. Nemojte misliti da se procesi od prije izbora neće nastaviti i nakon izbora. Vjerujem da je Schmidt dobronamjeran, da zna suštinu BiH i da joj je prijatelj. Siguran sam i da vidi i zna ko se u punom smislu zalaže za evropski put BiH.“

U medijima se posljednjih dana moglo čuti ili pročitati i da je inžinjeringom HDZ-u 1990 upisan značajan broj glasova HDZ-a BiH, a s ciljem da se eliminiše HRS.

– Onaj ko gubi izbore ima se pravo ljutiti. Dugo sam u politici, prošao sam različitih rezultata na izborima i uvijek digao glavu i čestitao. Niko nama nije dao glas osim naroda koji je prepoznao odgovornu politiku i zalaganje. Zalagali smo se za promjene u politici. Moja savjest, karakter i domovina me obvezuju da se bavim njome. Svima koji su željeli propast Devedesetke poručujem da ćemo jačati i stranačku i nacionalnu poziciju. Uzeli smo HDZ-u BiH glasove, ali nam ih niko nije dao nego naš narod. Mi se nismo “odnarodili“. To je poruka onima koji kleveću, istakao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh