Politika

Hrvatski mediji o Denisu Bećiroviću: Bivši učitelj je porazio Bakira Izetbegovića

Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke

Denis Bećirović - Srna.rs

Izbori u Bosni i Hercegovini održani su jučer. Rezultati se još broje, ali je sigurno kako u Predsjedništvo BiH ulazi Denis Bećirović (kao bošnjački član) koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića, piše Avaz.

Denis Bećirović (47) je rođen u Tuzli, a političar je i historičar, lan Kolegija Zastupničkog doma PS BiH, član SDP-a BiH i 8. član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

On i supruga Mirela imaju dvoje djece. Bećirović je diplomirao 1998. na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a doktorirao je 2010. u Sarajevu.

Ušao je u SDP 1993. godine i obavljao je nekoliko funkcija unutar stranke. Prije političkog angažmana, Bećirović je radio kao učitelj historije u osnovnoj školi u Tuzli, a od 1998. do 2002. radio je u Srednjoj ekonomskoj školi u istom gradu.

Njegovi mandati

Docent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli od 2010. Godine 1998. je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Dvije godine poslije ulazi u Skupštinu Tuzlanskog kantona i federalni Dom naroda. Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran za zastupnika u Skupštini, a četiri godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Mandat će obnoviti i 2010. godine.

Na izborima 2014. godine osvojio je treći uzastopni mandat u Državnom parlamentu. Na Općim izborima 2018. godine kandidirao se za mandat u Predsjedništvu BIH, ali ga nije osvojio.

U veljači 2019. godine izabran je za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imovinska kartica

Zajedno sa suprugom u Tuzli ima stan vrijedan 124.000 KM, a vozi Passata vrijednog 24.000 KM.

Odlukom Komisije za odlučivanje o sukobu interesa iz novembra 2017., Bećirović je povrijedio Zakon o sukoba interesa u institucijama BiH i plaća mu je smanjena za 10 posto.

Njegova majka Jasminka bila je članica nadzornog odbora firme Tehnograd-company d.o.o. Tuzla. Ova firma je od 2013. godine do 2016. godine sklopila ugovore čija je vrijednost veća od 5.000 KM.

U imovinskoj kartici se navodi i da je Bećirović digao kredit u banci u iznosu od 47.301 KM, piše 24sata.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh