Politika

Schmidt: Neodgovorna retorika mora prestati

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati

Christian Schmidt - depo.ba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najoštrije je osudio ratnohuškačku izjavu dopredsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na stranačkom skupu u Hadžićima.

– Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput izjave Izetbegovića opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH – dodao je.

Kaže da bi Izetbegović, ali i ostali politički lideri, trebali raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrže u BiH, umjesto “da zagovara robote koji će ih zamijeniti”.

– U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti – pozvao je Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima.

– Ovaj začarani krug akcije i reakcije koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika – mora prestati. Ima mnogo važnijeg posla koji treba završiti – zaključio je Schmidt u saopćenju, piše fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh