Politika

Nikšić pisao evropskim Socijalistima: Spriječite Schmidta

Povodom najavljene odluke visokog predstavnika u vezi sa izbornim procesom u Bosni i Hercegovini, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, obratio se Partiji evropskih socijalista…

Nermin Nikšić - Slobodna Bosna

… grupaciji socijaldemokratskih zastupnika u Evropskom parlamentu, SPD-u Njemačke, te Laburističkoj partiji Velike Britanije pismom sljedećeg sadržaja:

Dragi prijatelji,

Obraćam vam se ovim putem pozivom na hitno djelovanje i sprečavanje nametanja nedemokratskih rješenja od strane visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, g. Christiana Schmidta. Kako smo upoznati, namjera visokog predstavnika je da nametne odluku kojom bi se u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mogli birati predstavnici konstitutivnih naroda samo iz onih sredina odnosno kantona u kojim je taj narod zastupljen sa više od 3% u odnosu na ukupni broj pripadnika datog naroda.

HDZ bi imao zagarantovanu poziciju moći

Ovakvom odlukom nagradile bi se nacionalističke, rasističke političke opcije koje promiču politiku etnički čistih teritorija, priječe povratak građana, provode diskriminaciju i zagovaraju etnički ekskluzivizam. Nagrađene bi bile politike koje aktivno krše Aneks 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum), kojim je zagarantovan povratak svih na svoje i osiguranje posebnog statusa za povratnike. Tako, umjesto da štiti provođenje Dejtonskog sporazuma, što mu je temeljna zadaća, ovakvom odlukom visoki predstavnik bi praktično poticao i nagradio one koji ga dokazano krše priječenjem povratka prijeratnog stanovništva u većem procentu.

Direktno bi bila nagrađena politička opcija čiji dužnosnici su sankcionisani od strane administracije SAD-a i uvršteni na crnu listu zbog blokiranja uspostave vlasti u entitetu Federacija BiH. Ova politička opcija, HDZ BiH, bi imala faktički zagarantovanu kontrolu nad Domom naroda FBiH, u kojem bi gotovo ekskluzivno bili pripadnici ove stranke i njenih satelita. Kao ilustraciju, dozvolite da navedemo činjenicu da ova politička opcija u pravilu dobija između 100.000 do 150.000 glasova.

Stranke okupljene kao ujedinjena opozicija u Federaciji BiH, imaju okvirni izborni kapacitet od preko 500.000 glasova. Prema predloženom rješenju g. Schmidta, HDZ BiH bi sa svojih 100 – 150.000 glasova imao zagarantovanu poziciju moći i kontrole procesa formiranja vlasti, dok aktuelni opozicioni blok niti sa svojih preko 500.000 glasova ne bi imao nikakve garancije niti približno jednake kapacitete u Domu naroda FBiH.

Ovakva praksa je nezapamćena i neprihvatljiva u demokratskom svijetu, gdje je jednaka vrijednost glasa temelj demokratskih procesa i temeljni kriterij kojim se mjeri jednakopravnost građana u izbornom procesu.

Naglašavam da bi potencijalnim nametanjem spomenute odluke, visoki predstavnik direktno prekršio niz presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima koje su građani Bosne i Hercegovine pokretali zbog diksriminacije u izbornom procesu. Tu prvenstveno mislimo na presude u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku i Pilav.

Svaka od navedenih presuda naglašava obavezu osiguranja jednakih prava za sve građane, odnosno širenje obuhvata prava na one koji su oštećeni i onemogućeni da se kandidiuju za određene pozicije zbog svog identiteta, uključujući pozicije u domovima naroda. Potpuno je nevažno uskraćuje li se temeljno demokratsko pravo za 5%, 3%, 1% građana ili čak za jednog jedinog građanina. Procenti su nebitni. Bitna je namjera da se pravo pojedinca ograniči ili oduzme na osnovu njegove etničke pripadnosti što dokazuje diskriminatornu i antidemokratsku namjeru.

Iz prava se dodatno isključuje značajan broj stanovnika FBiH

Protivno ovakvim presudama, najavljenom odlukom visokog predstavnika iz prava se dodatno isključuje značajan broj stanovnika Federacije Bosne i Hercgovine, odnosno drastično im se umanjuju prava i mogućnosti izbora na pozicije u Domu naroda FBiH. Podsjećam da je u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama nadređena svakom drugom pravu, odnosno domaćem pravnom aktu, uključujući ostale ustavne odredbe.

O štetnoj, antievropskoj i antidemokratskoj prirodi predviđene odluke mogao bih puno pisati, ali vjerujem da su i iznad navedeni dovoljni da uvidite njenu pogubnost po bosanskohercegovačko društvo, kao multietničko društvo bogatstva različitosti. Mi u SDP-u BiH smo uvijek sa ponosom isticali da se posebno ponosimo činjenicom da za naše kandidate različitih etničkih pripadnosti građani glasaju i daju im povjerenje neovisno o njihovom etničkom identitetu.

To je za nas najbolji dokaz da su građani spremni prevazići etničke podjele i birati najbolje kandidate prema njihovim referencama, a ne prema njihovom imenu. OHR takvim glasačima želi poručiti da griješe i da trebaju glasati za pripadnike naroda iz kojeg sami dolaze. Mi smatramo da se tako urušava temeljna vrednota Evropske unije i princip da građani mogu biti birani neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, a ne zahvaljujući njoj.

Veliki borac za ljudska prava Martin Luther King je rekao da je nepravda bilo gdje prijetnja pravdi svugdje. Ukoliko Evropska unija i međunarodna zajednica odustanu od principa jednakosti u pluralnosti u Bosni i Hercegovini, nije pitanje hoće li, nego kada će se pokrenuti pitanje prava na izbor pripadnika manjinskih grupa npr. na poziciju gradonačelnika Londona, predsjednika SAD-a, zastupnika, ministra…Ne dozvolite da takva pitanja dođu na dnevni red, spriječite ih u korijenu, jer imate moć da to učinite u kolijevci mulitetničnosti, Bosni i Hercegovini, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh