Politika

Dodik: Ono što radi Schmidt izlobirano je od Hrvatske

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da bi eventualno nametanje Izbornog zakona u BiH doprinijelo još većoj konfuziji u BiH.

Milorad Dodik - Radiosarajevo

Dodao je da ono što čini Christian Schmidt, očito izlobirano od Hrvatske suprotno Rezoluciji Bundestaga.

Dodik je rekao da činjenica da je Rezoluciju inicirao Adis Ahmetović, čiji su roditelji porijeklom iz Kotor Varoši “više govori o Bundestagu nego u njemu”.

On je naveo da je Ahmetović prepisao rezoluciju Stranke demokratske akcije /SDA/ u kojoj je navedeno da nema entiteta i predložio Bundestagu, te da je iznenađujuće što je njemački parlament prihvatio tu podvalu, a za Šmita je rekao da je nosilac velikog odlikovanja države Hrvatske.

Na pitanje da li će Željko Komšić četvrti put dobiti izbore, Dodik je rekao da je to sad malo složenije, jer je sa prijedlogom koji ima ujedinjena opozicija kod muslimana “Bakir Izetbegović malo ugrožen”.

– Njemu po ovim istraživanjima, fali 80.000 do 90.000 glasova i on neće smjeti rizikovati da mu džamija sad te ljude prebaci na Komšića. Tako da će biti zanimljivo. U svakom slučaju neizvjesno i za Komšića i za Izetbegovića – rekao je Dodik sinoć za RTS.

Za navode o sankcijama Rusiji, Dodik je rekao da BiH nije formalno – pravno uvela sankcije i da ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je nedavno razgovarao, to razumije i cijeni njegovu i ulogu Republike Srpske u tome.

– Tog formalnog okvira nema i zato Rusija nije stavila BiH na listu neprijateljskih zemalja i zato je BiH mogla da dobija gas po 400 i nešto dolara, a ne da plati 2.000 dolara – objasnio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je on taj koji govori da je BiH promašen koncept, da smatra da je neodrživa i nema nikakvu šansu, te da ne zna da li će dobiti kandidatski status.

– Davao sam šansu i to svi znaju. Moramo poštovati jedni druge, naša prava i ovlaštenja, ali muslimani hoće osvetu. Oni hoće da se Srbima, navodno, nešto osvete – rekao je Dodik.

Na pitanje da li bi turski predsjednik Erdogan mogao biti “most pomirenja” Dodik je rekao da je Erdogan veoma pragmatičan i da je na sastanku u Sarajevu rekao – “nećete uspjeti sa zemljom ako se vi ne dogovorite unutra, pustite strance”, te napomenuo da je pozvao Erdogana da posjeti Banjaluku, mada razumije gdje su njegove emocije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh