Politika

Nermin Džindić: Stanovništvu se moraju dati subvencije!

Na osnovu zahtjeva „Energoinvesta“, kao jedinog snabdjevača FBiH plinom, Vlada FBiH dala je saglasnost za poskupljenje plina od 23 posto.

Nermin Džindić - Vijesti.ba

Rast cijena ovog energenta predstavlja novi značajan udar na životni standard građana, ali je bio neizbježan, jer je posljedica zahtjeva ruskog „Gazproma“.

Posebna nabavka

Federalni ministar industrije, rudarstva i energije Nermin Džindić rekao je za „Avaz“ da je druga negativna stvar rast kursa dolara i pad eura, s obzirom na to da „Energoinvest“ isporučeni plin plaća prema ugovoru s „Gazpromom“.

– Ova odluka odnosi se na treći kvartal, a šta će se desiti do četvrtog kvartala, to danas niko ne zna. Vidjeli ste da je u entitetu RS cijena povećana za nekih 16 posto, jer oni troše desetinu naše potrošnje – kaže Džindić.

Uprkos, kako dodaje, neodgovornom ponašanju kantonalnih preduzeća i KS, koji još nisu platili ni prošlogodišnju posebnu nabavku, kada je zbog kvara u Bugarskoj došlo do prekida snabdijevanja, KS će biti upućen poziv da zajednički djeluju.

– Pozvat ćemo predstavnike KS da se poduzme neki zajednički napor, da se pred grijnu sezonu pomogne građanima onoliko koliko se može. Ako bude zajedničkih prijedloga, Ministarstvo trgovine i Vlada FBiH će morati tražiti saglasnost svih kantona, jer subvencioniranjem plina za KS mi u suštini pomažemo jednom kantonu – pojašnjava Džindić.

Određene rezerve

Električne energije u ovom trenutku FBiH ima sasvim dovoljno, ali, koliko će rast cijena plina utjecati na potrošnju struje, također je teško procijeniti.

– Mi imamo i određene rezerve, ali ne bi bilo dobro da se desi stopostotni prelazak s plina na struju. To bi pogoršalo situaciju u energetskom sektoru. Nadam se da ćemo izdržati i te napore. Što se tiče cijene, rekli smo da do Nove godine neće biti nikakvih zahtjeva, a za poslije je teško bilo šta reći – ističe Džindić.

Šta će biti s Blokom 7

Osvrćući se na kritike i pozive na odgovornost nakon što je Vlada FBiH prihvatila prijedlog “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) o odbijanju alternativnog podizvođača u vezi s projektom izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, Džindić kaže da iza takvog prijedloga stoje tim eksperata, izabran po zaključku Parlamenta FBiH, te Uprava i Nadzorni odbor EPBiH.

– Neki pozivaju na odgovornost ljude koji su donijeli ovakve odluke – ističe Džindić, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh