Politika

Počeo Samit Evropska unija – Zapadni Balkan

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj je rekao da je potrebno da se razmotri način donošenja odluka u EU

U Briselu, glavnom gradu Belgije jutros je počeo Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, na kojem učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da se ovaj samit održava uoči sastanka Evropskog vijeća na kojem će čelnici EU donijeti ključne odluke za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom
Na Samitu učestvuju predstavnici država i vlada EU, kao i lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Visoki komesar EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borell) uoči samita izjavio je da Zapadni Balkan nije tamo gdje bi trebao biti.

– Danas bismo trebali započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom – rekao je on i dodao da još postoji nada ali da nije siguran šta bugarski parlament može učiniti u narednim satima.

Prema njegovim riječima u donošenju odluka veliki problem je konsenzus. Dodao je da je potrebno da se razmotri način donošenja odluka u EU jer se ne može nastaviti praksa da jedna zemlja može blokirati odluke mjesecima.

Dogovor Beograda i Prištine
Istakao je da je dogovor Beograda i Prištine o mapi puta za primjenu sporazuma o energetici važan korak, a pregovori će biti nastavljeni pa se uskoro može očekivati i sastanak na visokom nivou i sljedeći korak.

Kao najvažnija tema geopolitičkog samita, očekuje se da će lideri EU dati zeleno svjetlo za kandidaturu Ukrajine i Moldavije.

Lideri EU razgovaraće i o mogućnosti daljih sankcija Rusiji i podršci Ukrajini, kao i o rješenjima globalne nestašice hrane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh