Politika

SDA: Pozdravljamo novu odlučnost i jasne stavove Evropske unije

SDA pozdravlja usvajanje izvještaja o Bosni i Hercegovini u Vanjskopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (AFET), kojeg je predlozio izvjestilac za BiH Paolo Rangel.

sda - Facebook

Veoma je značajan dio izvještaja kojim se odbacuju pokušaji formiranja paradržavnih institucija, okarakterisani kao nasrtaj na državu, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa, te poziv Evropskoj uniji, kao i međunarodnoj zajednici u cjelini, da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji.

Posebno bitnim smatramo poziv političkim akterima u Bosni i Hercegovini da odlučnije krenu u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Izvještaj AFETA je u punoj saglasnosti Sporazumon iz Brisela, kojeg su 12. juna prihvatili Predsjedništvo BiH i predsjednici većine parlamentarnih stranaka PS BIH. Sporazum iz Brisela i izvještaj AFET-a jasna su poruka nove odlučnosti Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu.

SDA se zahvaljuje predstavnicima videćih grupacija u Evropskom parlamentu: EPP, Zeleni, SD i Renew Europe, te poziva sve politički aktere u našoj zemlji da prepoznaju i iskoriste priliku za dobijanje kandidatskog statusa i ubrzanje evropskog puta koja se ukazala Bosni i Hercegovini, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh