Politika

Američki ambasador u Beogradu: Srbija mora razmisliti je li održivo da drži neutralnu poziciju

Ono što se dogodilo Ukrajini, brutalni napad na tu zemlju i ubijanje civila, nešto je potpuno neprihvatljivo u ovom stoljeću, poručio je

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) rekao je da Srbija mora razmisliti da li je održivo da drži “neutralnu poziciju” po pitanju sankcija Rusiji i ratu u Ukrajini.

– Ono što se dogodilo Ukrajini, brutalni napad na tu zemlju i ubijanje civila, nešto je potpuno neprihvatljivo u ovom stoljeću – rekao je Hil.

On je dodao da se ovakav razvoj događaj nije vidio od Drugog svjetskog rata, te da se svijet promijenio posljednjih mjeseci.

– Svijet se promijenio od februara naovamo, i svi mi moramo da razmislimo o tome gdje se nalazimo, kakav je naš položaj i gdje želimo da budemo u budućnosti – istakao je Hil.

Kazao je da je poenta da Srbija i Kosovo moraju da rade na rješavanju problema, da uspostave neke odnose i nastave Briselski dijalog, te da nastave dalje.
– Iz ove perspektive sve boljih odnosa Srbije i SAD, kao i SAD i Evropske unije, za mene je jako važno i želio bih da vidim više napretka u Briselskom dijalogu. Kao neko ko se bavio pregovorima, rekao bih da su problemi teški, a budu još teži kada se o njima priča u javnosti – poručio je Hil, prenosi Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh