Politika

Aleksandar Vučić: Prioritet Srbije članstvo u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na panelu posvećenom odnosu EU i Srbije konferenciji Globsek u Bratislavi, da je prioritet Srbije članstvo u Uniji, i da Srbija radi na diverzifikaciji snabdijevanja gasom.

Aleksandar Vučić - Instagram

“Istina je da se ne može preživeti bez isporuke gasa. Uvek smo bili stopostotno zavisni od ruskog gasa. Ima i drugih zemalja EU koje su u istom položaju. Mi radimo na diverzifikaciji našeg snabdevanja“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o novom gasnom aranžmanu sa Rusijom.

On je prenio da je, upravo na Globseku, razgovarao sa potpredsjednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošom Ševčovičem, u cilju da se napravi zajednička strategija kako da dobijemo gas iz gasovoda TAP i TANAP.

U tom kontekstu je naglasio da je važno da se izgradi gasni interkonektor između Bugarske i Srbije, kao i Sjeverne Makedonije i Srbij.

“Tek tada možemo da diverzifikujemo. To će nam pružiti mogućnost da dobijamo i drugi gas. Moramo da preživimo i delujemo racionalno. Znam da to trenutno niko ne želi da čuje. Imamo trenutno histeriju tokom koje svi govore isto, pa je teško za racionalne priče”, naglasio je on.

Vučić je skrenuo pažnju da na jugoistoku Evrope postoje Srbija, Mađarska koje se snabdijevaju ruskim gasom,i izrazio nadu da će Bugarska uspjeti da dobije dovoljno tečnog naftnog gasa, kao što je obećano iz Vašingtona, ali je iznio i određenu sumnju da će to biti moguće.

“Nema sumnje da tu nema dovoljno gasa za nas. Pre šest godina sam išao u Baku i razgovarao sa Ilhanom Alijevim (predsednik Azerbejdzana), ali oni nisu mogli da nam obezbede dovoljne količine. Sada trošimo tri puta višse nego ranije, a potrošnja stalno raste”, objasnio je on.

Prema njegovim riječima preko TAP-a I TANAP-a, od planiranih 10 milijardi kubika, bi mogle određene količine da dobije Srbije.

Vučić je istakao da je glavni strateški cilj Srbije da postane članica EU.

Na tom putu, kaže, postoje specifične stvari koje treba da reši Srbija, među kojima je i KiM, pitanje na koje Beograd gleda drugačije od pojedinih članica EU.

Upitan za govor u Skupštini povodom polaganja zakletve za drugi mandat na mjestu predsjednika Srbije, Vučić je ukazao da je govorio o potrebi postizanja kompromisa sa Prištinom i da je to bitno za put ka članstvu u EU, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh