Politika

Bevanda: Budžet za 2022. godinu upućen Vijeću ministara

Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. upućen je danas iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom tajništu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Vjekoslav Bevanda - GlasBanjaluke.net

Nakon što je jučer Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022- -2024. godina stvoreni su uvjeti za usvajanje Nacrta Zakona o Proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu – saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je to Ministarstvo u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem proračunu.

– Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022. -2024. godina usvojen je 30. 3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo financija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja proračuna – rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo financija i trezora BiH je tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH – pojašnjeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi – navodi se u saopćenju, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh