Politika

Dragan Čović: Ne plašim se američkih sankcija, slušajući ih dovoljno smo srušili BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se ne plaši američkih sankcija, istaknuvši da krizu u BiH žele stvoriti oni koji su tokom telefonske sjednice Vijeća ministara BiH glasali za odobravanju sredstava za oktobarske izbore. Podjsetimo, to su bili ministri iz SDA, SNSD i DF.

Dragan Cović - N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za oktobarske izbore. Tačka dnevnog reda na vanrednoj telefonskoj sjednici je odbačena jer ministri HDZ-a nisu bili za, smatrajući da se radi o nezakonitom postupku.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, koje je lider HDZ-a Dragan Čović otvoreno optužio za svjesno stvaranje krize u BiH.

“Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara BiH baš pravi način za takvo nešto. Jučer se konačno dobio i odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju BiH. Ono je najbolji put za nešto takvo”, kazao je Čović te dodao:

“Svi ti koji su jučer galamili nisu se brinuli jer 18 mjeseci nemamo budžeta BiH, nisu govorili ni četiri, pet mjeseci prije raspisivanja izbora, a sada pričamo o potpuno protuustavnoj i protuzakonitoj odluci koju neko želi progurati. Neko svjesno želi stvoriti krizu u BiH, a to su oni koji su jučer glasali da se donese odluka za nešto za što ne postoji nikakva zakonska osnova”.

Rješenje je, kako kaže u tome da se odmah usvoji državni budžet na zakonit način, a u njemu moraju biti povišice plata za policajce, Upravu za indirektno oporezivanje BiH te Pripadnike oružanih snaga BiH.

Poruka Amerikancima i Britancima

Izrazio je bojazan da se svjesno stvara klima da neko nešto opstruira ili blokira, uz pritisak o novim mogućim sankcijama. Aludirajući na Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, čije su ambasade u našoj zemlji reagovale na jučerašnja dešavanja, pozvao je da “nas se ne uči demokratiji na takav način”.

“Dovoljno smo srušili državu slušajući vašu demokratičnost. Nemojte da je dalje rušimo. Ja želim da ova država opstane i da ona bude evropska jer je ona moja domovina. Ali, neću dozvoliti da neko brutalno krši ustav i zakon”, odgovorio je Čović.

Žestoke kritike američke ambasade u BiH lider HDZ-a i HNS-a previše nije komentirao, ali je na pitanje novinara portala Klix.ba otvoreno odgovorio, kazavši da se ne boji američkih sankcija.

“Da se bojim bilo čijih sankcija, ne bih stajao ovdje ispred vas. To je davno prošlo vrijeme, što se mene tiče. Svi ti koji danas pokušavaju pritiskom urediti odnose u BiH su na krivom putu. Primarno, nama treba poštivanje Ustava BiH kakvog trenutno imamo, uz zakone. Onaj ko voli ovu zemlju ne smije pasti na pritiske na bilo koji način”, dodao je Čović.

Još ima vremena za promjene

S druge strane, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prije dva dana je pozvao Čovića i Hrvatski narodni sabor na izjašnjavanje o tome da li se slažu sa njim i njegovom politikom, odnosno idejom o blokiranju ulaska Finske i Švedske u NATO, dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH.

Čović na konkretno pitanje o tome prilikom susreta s medijima u Tuzli nije odgovorio, referirajući se u svom odgovoru na Bosnu i Hercegovinu, kazavši da punim kapacitetom lično se zalaže za euroatlansku poziciju naše zemlje i njen evropski put, ali i jednako tako za NATO savez.

“Mi smo jedina politička opcija koja se za to otvoreno zalaže, dok drugi fingiraju ili govore da neće. Nama se kandidatski status sam po sebi otvara, sada smo imali šansu oko toga ozbiljnije pričati, ali mi se i dalje bavimo samim sobom i mislimo da možemo jedni druge prevariti”, istaknuo je Čović.

Zaključio je da se još mnogo stvari u BiH može uraditi u naredna dva mjeseca, nakon čega će cjelokupan fokus biti prebačen na predstojeće izbore.

“Šta god se desilo HDZ i HNS izlaze na izbore i mi se pripremamo da budemo što bolji kada je riječ o izbornom rezultatu”, zaključio je Čović, koji je danas boravio u Tuzli na sastanku sa čelnicima HDZ-a u Tuzlanskom kantonu, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh