Politika

Milo Đukanović: Crna Gora podržava članstvo Kosova u Vijeću Europe

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je danas u Prištini da Crna Gora podržava članstvo Kosova u Vijeću Europe te pozvao Prištinu i Beograd da nastave dijalog.

Milo Đukanović - Fokus

“Zahvalni smo na činjenici da se Kosovo kreće ka identičnim strateškim ciljevima kao i Crna Gora. Ovo je osnova za nas da podržavamo jedni druge kako bi prevladali izazove na tom putu. Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. U ovoj oblasti možemo pomoći jedni drugima”, istaknuo je Ðukanović u Prištini na zajedničkoj konferenciji s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani-Sadriu.

Đukanović je kazao da podržava Berlinski proces u kojem sudjeluju aktivno zemlje regije, prenose prištinski mediji.

“Smatramo da je Otvoreni Balkan potekao u trenutku depresije koja je zahvatila zemlje regiije i u trenutku kada su smatrale da su europske integracije nemoguće. Mislim da je ovo što se događa stvorilo dobar trenutak za dalju integraciju. Nikome u Berlinu ne pada na pamet blokirati proces integracije”, kazao je i Ðukanović.

Predsjednica Osmani-Sadriu je kazao da se Ðukanović pokazao kao važan saveznik te da na Kosovu cijene njegov doprinos priznavanju neovisnosti te zemlje.

“Ovaj sastanak se održava u važnom trenutku na našem kontinentu, samim tim i na zapadnom Balkanu. Neophodno je stati rame uz rame protiv ruske agresije i ruskih satelita, kako bismo održali mir i stabilnost u našoj regiji”, rekla je Osmani-Sadriu, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh