Politika

CIK odredio visinu taksi za učešće na izborima

Prema Izbornom zakonu BiH novac za taksu se vraća političkim strankama i nezavisnim kandidatima koji ne osvoje trećinu glasova od izabranog člana.

Centralna izborna komisija

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) odredila je visinu taksi za ovjeru prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata koja je neophodna za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Prema tome, političke stranke će za ovjeru političkog subjekta za izbor za člana Predsjedništva BiH platiti 25.000 KM. Isto toliko novca potrebno je izdvojiti za izbore za uastpnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za izbore za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, predsjednika RS i zastupnike u NSRS je potrebno platiti 18.000 eura, dok je 13.000 neophodno za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u Federaciji BiH.

Što se tiče nezavisnih kandidata, za učešće u izborima za člana Predsjedništva BiH potrebno je izdvojiti 13.000 KM, a tolika je taksa i za zastupnike u Predstavničkom domu PS BiH. Za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i NSRS se plaća 9.000, dok je 7.000 za izbore za zastupnike u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Inače, prema Izbornom zakonu BiH novac za taksu se vraća političkim strankama i nezavisnim kandidatima koji ne osvoje trećinu glasova od izabranog člana.

Centralna izborna komisija je raspisala izbore za 2. oktobar, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh