Politika

SDA: Presuda Mujanoviću je nastavak revizionističkih pokušaja Srbije

Stranka demokratske akcije saopćila je danas kako je presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je Husein Mujanović osuđen ne desetogodišnju zatvorsku kaznu, …

sda - Facebook

… nastavak revizionističkih pokušaja Srbije da progonima pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i pravno neutemeljenim presudama promijeni karakter rata u Bosni i Hercegovini.

– Takvi pokušaji su uzaludni, s obzirom da je karakter rata i uloga Srbije jasno utvrđena presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde kao najrelevantnijih međunarodnih institucija – istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je kako hapšenjem i procesuiranjem pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine Srbija samo dodatno narušava odnose između dviju država.

– Mujanovića su, ukoliko je postojao osnov sumnje, mogle procesuirati samo pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, a ne pristrano srbijansko pravosuđe.

Vlasti Republike Srbije trebaju, ukoliko im je zaista stalo do popravljanja odnosa, predmet koji se vodi protiv Mujanovića ustupiti bosanskohercegovačkom pravosuđu, te prestati pružati utočište osumnjičenim, optuženim i presuđenim osobama odgovornim za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini – navode iz SDA, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh