Politika

CIK danas raspisuje Opće izbore u BiH

Centralna izborna komisija BiH danas će održati sjednicu, a na dnevnom redu je i raspisivanje izbora.

Centralna izborna komisija

Kao prva tačka dnevnog reda navodi se “Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine”.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH još uvijek nije obezbijedilo novac potreban za provedbu izbora, a cijeli proces blokira HDZ BiH.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je kazao da će Centralna izborna komisija BiH u srijedu raspisati izbore, odnosno donijeti odluku o održavanju općih izbora 2022. godine.

Po njegovim riječima, u okviru te sjednice će biti doneseni svi podzakonski propisi koji su u međuvremenu ili ažurirani ili su novi napisani i usvojeni na Kolegiju CIK-a BiH.

– Što se tiče te dileme da li će ili neće Centralna izborna komisija raspisati izbore, to je potpuno vještačka dilema – kazao je Arnautović.

Napomenuo je da su u Izbornom zakonu BiH jasno propisani rokovi vezani za izbornu godinu.

– Izbori se održavaju prve nedjelje u oktobru, to znači 2. oktobra ove godine, a raspisuju se, kako zakon kaže, najmanje 150 dana prije tog dana – podsjetio je Arnautović, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh