Politika

Dodik: Republika Srpska može sama organizovati izbore

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas će “Republika Srpska na izborima dobiti demokratsku vlast, a postoji i varijanta da sama organizuje izbore”.

Milorad Dodik - Radiosarajevo

– Nama je izborni proces otrgnut, kao i mnoge druge stvari. Republika Srpska je subjekat izbornog procesa, a na nivou Bosne i Hercegovine se sastavljamo i niko se ne bira na ovom nivou. To govori o intenciji onih koji su stvarali Dejtonski sporazum da subjektivitet nad izborima preda entitetima – rekao je Dodik novinarima, prenose Vijesti.

Ponovio je stav da RS nema koristi od BiH i da je radi toga zaustavljena u razvoju.

– Čitam ovih dana izjave da ne bi bilo ove krize i da sam kriv što nema dogovora u Federaciji BiH da su lideri Republike Srpske pristali da se član Predsjedništva BiH bira u parlamentu BiH, što je antidejtonski i antiustavno. Znači da smo uvijek krivi, što je nevjerovatno. Na stolu može samo biti ustavan izbor članova Predsjedništva BiH – kazao je Dodik i naveo da se neće ponašati antiustavno.

Dodaje da se pitanje imovine neće rješavati na nivou BiH, jer je pitanje “riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom”.

– To što sada pokušavaju putem Ustavnog suda da ruše Ustav, nećemo prihvatiti – kategoričan je Dodik.

Komentarišući izbore u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji, ocijenio je da RS ima odlične odnose s postojećim strukturama u Srbiji i Mađarskoj.

– Postoje različiti rezultati izbora, a jedan od njih jeste da ostane sadašnja vlast u Srbiji, a isto je moguće i u Mađarskoj. Vjerujem da će tako i ostati, jer je volja naroda takva i da će u demokratskoj proceduri to biti i ojačano – naglašava.

Kada je riječ o Sloveniji, navodi da je ta zemlja pokazivala interesovanje za BiH, a “slovenački predsjednik Borut Pahor je pitao zašto se BiH ne raziđe”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh