Politika

Održan treći sastanak BiH i UO zajedničkog programa EU i Vijeća Evrope

Kroz ovaj program, vrijedan preko 4 miliona eura, Evropska unija i Vijeće Evrope zajednički podržavaju osiguravanje pravde, obrazovanje, slobodu izražavanja, te slobodu medija u BiH

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održan je treći sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Turske 2019 – 2022“, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku su razmatrana dostignuća druge faze programa “Horizontal Facility u Bosni i Hercegovini“, ostvarena u posljednje tri godine provođenja, kao i planovi za naredni period.

Kroz ovaj program, vrijedan preko 4 miliona eura, Evropska unija i Vijeće Evrope zajednički podržavaju osiguravanje pravde, obrazovanje, slobodu izražavanja, te slobodu medija, bore se protiv diskriminacije i štite prava ranjivih grupa u Bosni i Hercegovini.

Pristupanje EU važan vanjskoplitčki cilj BiH
Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, istakao je da je pristupanje Evropskoj uniji važan vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine.

– “Horizontal Facility” je zajednički program suradnje Vijeća Evrope i Evropske unije koji pomaže zemlji u pristupanju EU na način da u društvu one teme, koje se svakodnevno tiču naših građana, najranjivijih skupina, kao što su vladavina prava, poštivanje ljudskih prava, budu u sve većem procentu poštovane u Bosni i Hercegovini i u svakoj zemlji gdje je ovaj program na snazi, a to su zemlje jugoistoka Evrope – kazao je Brkić te dalje dodao:

– Mi smo u proteklom periodu imali preko četiri miliona eura na raspolaganju za implementaciju projekata, a cijeli jugoistok Evrope je imao preko 41 miliona eura kroz “Horizontal Facility”.

Brkić je istakao da je ovaj projekt vrlo važan za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Sljedeći mjesec značajna godišnjica
Verena Tejlor (Taylor), direktorica Ureda Generalnog direktorata za programiranje Vijeća Evrope, podsjetila je da sljedećeg mjeseca Bosna i Hercegovina obilježava značajnu godišnjicu, a to je 20 godina od priključivanja Vijeću Evrope.

– Meni je veliko zadovoljstvo što mogu raditi u partnerstvu sa BiH i sa EU na razvoju demokratije i ljudskih prava, što je nešto na čemu se mora zajednički raditi. Za Vijeće Evrope je vrlo važno da uvijek pruža podršku svojim zemljama članicama, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Vijeće Evrope i EU imaju zajedničke vrijednosti i da bi neka zemlja pristupila EU mora ispuniti Kopenhagenske kriterije koji se odnose na ljudska prava, vladavinu prava i demokraciju – kazala je Tejlor.

Istakla je također da je “Horizontal Facility“ važan program na putu pristupanja zemlje u EU.

– Vijeće Evrope radi kroz ‘Horizontal Facility’ koji je projekt koji djeluje na pet najvažnijih aspekata, a to su jačanje principa tretmana osoba lišenih slobode, promocija različitosti i jednakosti, sprečavanje i borba protiv trgovine ljudima, kvalitetno obrazovanje za sve, sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini – rekla je Tejlor.

Vijeće Evrope i EU nastavljaju podržavati BiH
Nikolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH, izjavio je da je instrumentom “Horizontal Facility“ omogućen rad i angažman stručnjaka visokog nivoa u oblasti vladavine prava.

– Od 2016. godine, od kada se implementira, ‘Horizontal Facility’ je dao doprinos i pravio dodatnu vrijednost procesima integracije. Iako postoji još mnogo toga što treba uraditi u Bosni i Hercegovini vezano za vladavinu pravu i temeljna ljudska prava. Vijeće Evrope i EU će nastaviti podržavati BiH. Također, zadovoljstvo mi je što mogu najaviti da se dogovora treća faza programa ‘Horizontal Facility’ – naglasio je Bizel.

Drugu fazu programa “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Turske“ finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope u iznosu od 41 milion eura. Program se provodi u periodu od 2019. do 2022. godine, te se temelji na rezultatima prve faze.

Nastavlja da razvija važne inicijative u Bosni i Hercegovini i u svim državama korisnicama zapadnog Balkana u oblastima osiguranja pravde, borbe protiv diskriminacije i zaštite prava ranjivih skupina, osiguranja kvalitetnog obrazovanja za sve, kao i slobode izražavanja i slobode medija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh