Politika

Košarac: Pripremljena odluka o zabrani izvoza oblovine iz BiH

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma.

Staša Košarac - Vijesti.ba

Riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH. Odluku smo pripremili na temelju zaključaka zajedničkog sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Očekujemo da će Savjet ministara BiH u što skorijem roku usvojiti predloženu odluku”, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, nakon negativnih posljedica pandemije kovid 19 i povećne potražnje za proizvodima drvoprerađivačke industrije, neophodno je sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjeriti prema domaćim drvoprerađivačima u cilju daljeg rasta i razvoja ovog sektora.

U uslovima nedostatka sirovine na tržištu, privredni subjekti iz Republike Srpske i Federacije BiH su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju obezbijediti sa tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata, kako bi domaći drvoprerađivači bili u mogućnosti da obezbijede dovoljne količine ove sirovine za svoju proizvodnju”, naveo je ministar Košarac.

On je naglasio da dodatni razlog za usvajanje ove odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini.

Ukrajina je jedna od najvećih izvoznika oblovine u svijetu. Postoje naznake da bi, zbog aktuelnih dešavanja u ovoj zemlji, moglo doći do velike potražnje za izvozom oblovine, što ne ide u prilog domaćim drvoprerađivačima. Naša namjera je da primarno razvijamo i unapređujemo domaće kapacitete i obezbijedimo uslove da potrebne količine sirovine ostaju našim drvoprerađivačima”, zaključio je ministar Košarac, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh