Politika

Prekinite razgovore o Izbornom zakonu, država se urušava! Opozicija i pozicija u RS imaju isti razbijački stav, ali lukavo podijeliše uloge!

Mediji su preplavljeni informacijama o nastavku pregovora iz Neuma (Izborni zakon).

vijesti

Čelnici pregovaračkih partija i protagonisti ovih pregovora kao da se utrkuju ko će prije pred kamere, i – naročito – ko će prije i uvjerljivije govoriti o svome navodnom patriotizmu za koji se bore (hvala Bogu pa imamo riječ „navodno“),piše Depo.

I dok tako gledam i slušam tu zaglušnu medijsku buku o Izbornom zakonu, zaključujem kako je cjelokupna ta predstava veoma funkcionalna u negativnom, odnosno vrlo je destruktivna, bez obzira na to šta ko u pregovorima nudi i hoće li biti postignut nekakav dogovor, navodno.

Naime, pregovori o Izbornom zakonu su samo vrlo vješto postavljena „dimna zavjesa“ za totalnu destrukciju BiH kao države. Jer, dok je javnost zaokupljena tom obmanjivačkom političkom predstavom o Izbornom zakonu, u Republici Srpskoj se marljivo i uporno ruši Ustav BiH, Daytonski mirovni sporazum.

Praktično je RS-u ostalo još da formalno proglasi nezavisnost, ili otcjepljenje, uprkos, navodnoj, zabrinutosti besprizornog Visokog predstavnika. Fokus medija i javnosti usmjeren je na Izborni zakon, a ovamo se država temeljito ruši, uz saučesničku pasivnost međunarodnih faktora. To je funkcija te dimne zavjese.

Ostaje zapanjujuće, naime, kako oni političari koji učestvuju u navodnim pregovorima o Izbornom zakonu nisu svjesni elementarne logike, uzročno-posljedičnih odnosa, kauzaliteta. Jer, zdrav razum govori da je apsurdno razgovarati o Izbornom zakonu u periodu kada se najozbiljnije i sistematski PODRIVAJU SAMI TEMELJI DRŽAVE. Ne znam da li nisu svjesni toga, ili svjesno meandriraju onako kako to samo političari znaju. To su opsjene. U samoj biti stvari, nema tu vizije ni patriotizma. Naprotiv. To je potpuna politička naivnost, možda i lukava strategija – ne znam – ali je fatalno štetna po državnost BiH.

(Gotovo uzgred, iako je vrlo važno u ovome kontekstu: ne zapaža se da pregovarači koji to, navodno, čine iz patriotskih razloga posežu za argumentom pred našom i međunarodnom javnošću da HDZ u Čovićevu vlasništvu već skoro četiri godine drži pod blokadom implementaciju posljednjih izbora.)

Izloženi smo još jednoj obmani: Dok skupština RS razvlašćuje državu, opozicija u RS i neki drugi uvjeravaju javnost da je to – navodno – na dugu štapu jer je ostavljen rok od nekoliko mjeseci za stupanje na snagu tih odluka, pa se to, naivno, uzima kao neizvjesnost. Opozicija i pozicija u RS imaju – u suštini – isti razbijački stav u pogledu BiH, ali su vrlo lukavo podijelile uloge.

Nevjerovatno je i vrlo indikativno da Visoki predstavnik nije odmah proglašavao pravno ništavnim sve te antidržavne odluke. On naprosto ne djeluje u korist zaštite državnosti BiH i valjanog, profesionalnog obavljanja svoje funkcije. Upravo sada i on širi tu maglu o Izbornom zakonu dok se svako malo država urušava. Na njegove oči i na oči nekih drugih svjetskih karijerista i birokrata.

Ne zagovaram bojkot pregovora o Izbornom zakonu, o Ustavu i sl., i ne ulazim u finese ovom prilikom, ali – te razgovore treba prekinuti dok se ne povrate, ne ponište antidržavne odluke Skupštine RS, dok se ne povrate vitalne funkcije države i Federacije jer su ih blokirali i Čovićev HDZ i političke partije iz RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh