Politika

Borenović: SNSD i Dodik se sjetili potreba naroda tek s propašću bojkota državnih institucija

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kazao je da u trenutku kad su propale sve političke priče “Inzkov” SNSD se sjetio potreba naroda koji decenijama siromaši i pljačka.

Branislav Borenović - Slobodna-bosna.ba

“Tek kada su pale u vodu velike političke priče, kada su se pokunjeno vratili u institucije BiH, a da ‘Inzkov zakon’ nije povučen, SNSD i Dodik su se sjetili ekonomije i potreba naroda koji decenijama siromaše i pljačkaju. Ne znam šta oni mogu reći i predložiti, ma koliko djelovalo pozitivno, a da u stvarnu realizaciju toga povjerujemo, pa tako i kada je u pitanju smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice. Očekujem od ‘Inzkovog kluba poslanika’ da sa svojom ‘akciznom koalicijom’ to predloži već sutra”, rekao je Borenović.

Dodao je da se postavlja pitanje ko će realizovati najavljeno smanjenje stope PDV-a do kraja godine.

“Narodna skupština Republike Srpske je u decembru prošle godine zadužila Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost sa sporazuma o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja i predloži prateće zakone prema kojima se Republici Srpskoj vraćaju nadležnosti u toj oblasti. Je li se odustalo od tih zaključaka, odnosno da li će smanjenje stope PDV realizovati Uprava za indirektno porezivanje BiH ili pompezno najavljivana UIO Republike Srpske?”, istakao je Borenović.

Podsjetio je da su poslanici SNSD-a u jeku pandemije virusa korona, kada su pojedine grane privrede najviše trpile zbog vanrednog stanja, odbili smanjenje stope PDV-a u ugostiteljstvu, turizmu i putničkom saobraćaju.

“To je njihovo redovno stanje, da odbijaju sve prijedloge opozicije, kako u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tako i u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za njih je također normalno i redovno stanje da, s druge strane, dok hara zaraza, budu vrlo ekspeditivni i organizovani kada treba otimati iz narodnog budžeta preko javnih nabavki medicinske opreme i na taj način omoguće nekolicini da uzima milione na maskama, respiratorima, pa i na kiseoniku”, tvrdi Borenović.

Dodaje da je PDP godinama predlagao uvođenje niže porezne stope od pet posto na određene tipove brašna, hljeb dobijen od tih vrsta brašna, na mlijeko, jestiva ulja i biljne masti, na negaziranu vodu za piće, na lijekove sa pozitivne liste i ortopedska pomagala, hranu i opremu za bebe, te na vještačka đubriva, zaštitna sredstva u poljoprivredi, sjeme i sadni materijal.

“To nikada nije podržano od ove vlasti!”, naglasio je Borenović.

Na kraju je kazao da to stoji i u PDP-ovom Programu obnove Republike Srpske.

“To je naš dugoročni plan, a ne još jedna farsa i akrobacija poput ove Dodikove, a bit će realizovan onda kada politička pošast oličena u trenutnoj vlasti ode u prošlost”, zaključio je Borenović, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh