Politika

SDS i PDP: Dodik vodi RS u neizvjesnost

Opozicija iz RS smatra da Dodikova kampanja izlaže opasnosti RS, te da prijetnje sankcijama Njemačkoj i druge nabuloze ugrožavaju investicije.

Mirko Šarović - RTVBN.com

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ističe da Republika Srpska ne smije i neće biti talac političke sudbine Milorada Dodika te da će postojat i bit će snažna mnogo godina i nakon što Milorad Dodik ne bude na vlasti.

„Politički je neodgovorno i prema narodu i prema Republici Srpskoj reći da je Republika Srpska Milorad Dodik, što možemo da čujemo ovih dana od njegovih saradnika“ – poručio je Šarović.

On je kazao da kada su smjenjivani predstavnici SDS-a od Pedija Ešdauna i Karlosa Vestendorfa, niko od tih ljudi nije svoju političku sudbinu poistovjećivao s Republikom Srpskom.

„Dodik na ovoj krizi dizanjem nacionalnih tenzija pokušava da stvori atmosferu koja će mu pomoći da dobije još jedne izbore. To je legitimna partijska kampanja. Ali onda kada bude trebalo nositi odgovornost za postupke u toj, ponavljam, partijskoj kampanji, Dodik ne treba da se krije iza Republike Srpske. Nijedan pojedinac ne smije da se poistovjećuje s Republikom Srpskom i da svoju političku sudbinu poistovjećuje sa sudbinom srpskog naroda“ – zaključio je Šarović u saopćenju Sektora za politiku i medije SDS-a.

Poptpredsjednik PDP-a Igor Crnadak smatra da je posljednjim avanturističkim potezima SNSD-ova koalicija dodatno otežala mogućnost da neko iz inostranstva investira u Republiku Srpsku, jer se u svjetskim medijima svakodnevno prenose negativne vijesti o narušenoj bezbjednosnoj slici i političkim tenzijama u BiH, s posebno naglašenom odgovornošću rukovodstva Republike Srpske.

On kaže da su veoma štetni sukobi i prijetnje rukovodstva Republike Srpske prema evropskim zemljama s kojima imamo najveću spoljnotrgovinsku razmjenu, poput Njemačke, s godišnjim nivoom razmjene oko 800 miliona maraka, uz uvoz i izvoz skoro na istom nivou.

– Prijetnje sankcijama Njemačkoj, podsjećanje njemačkog ministra inostranih poslova da je potomak nacista i druge nebuloze Milorada Dodika i SNSD-a ne samo da ugrožavaju nove investicije, nego stvaraju ogromne probleme firmama i poslovnim ljudima iz Republike Srpske u realizaciji postojećih aranžmana s evropskim kompanijama, ističe Crnadak.

Crnadak dodaje da su ovih dana u Republici Srpskoj zabilježeni slučajevi u kojima je prolongirano potpisivanje velikih spoljnotrgovinskih ugovora s inostranim partnerima, kao i produžavanje postojećih ugovora, upravo iz razloga što su strani partneri osjetili nesigurnost i potencijalnu ugroženost svojih poslova.

– Najtužnije od svega je da SNSD ulazi u opasan radikalizam i vodi Republiku Srpsku u neizvjesnost samo zbog interesa nekoliko pojedinaca, jer niko nije ugrozio Republiku Srpsku i njene nadležnosti, niti postoje takve inicijative. Kao narodni poslanik, pozivam SNSD-e da zaustavi ludilo i omogući našim firmama, koje su ogromne napore uložile da dostignu visoke standarde kako bi mogli raditi sa zapadnim partnerima, da normalno posluju, a zaposleni da zarađuju svoje plate i prehranjuju porodice, zaključuje Crnadak, prenosi Informativna služba PDP-a, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh