Politika

Narod i pravda traži javno izvinjenje Zorana Milanovića

Na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora i Predsjedništva Naroda i Pravde usvojeno je više zaključaka koji se odnose na trenutno društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Elmedin Konaković - Pressmedia.ba

NiP traži od međunarodne zajednice, OHR-a, Delgacije EU, Ambasada SAD, Velike Britanije i drugih da napokon odlučno i adekvatno reagiraju kako bi se odblokirao rad državnih institucija, a aktere blokada najoštrije sankcionira.

Traže od koalicije SDA-HDZ da nakon tri godine pregovaranja, javnih i tajnih sastanaka i potpisanog Mostarskog sporazuma javno prezentiraju postignute dogovore kako bismo o istim zauzeli stav.

– Osuđujemo postupak glasanja delegata HDZ-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kojim su podržali prijedlog ukidanja Izmjena i dopuna Zakona kojim se konačno zabranjuj negiranje genocida i veličanje ratnih zločina. Osuđujemo izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kojim negira i minimizira genocid u Srebrenici, vrijeđa žrtve genocida i ostale građane BiH. Tražimo javno izvinjenj predsjednika Hrvatske. Pozdravljamo reakcije medija i velikog dijela Hrvatske i BiH javnosti koji su oštro osudili postupke i izjave Čovića i Milanovića.

NiP ima i stav o hapšenju Fuada Kasumovića

– Poštujući institucije BiH i institut presumpcije nevinosti uočavamo različito postupanje institucija u slučaju hapšenja i određivanja pritvora gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću nekim drugim slučajevima. Podsjećamo da je ovakav scenarij najavljivan nekoliko mjeseci prije samog hapšenja, od strane pripadnika jedne političke opcije.

Indikativno je da se Gradonačelnik Zenice ne tereti za bilo kakvu ličnu imovinsku korist, a i pored toga mu je određen jednomjesečni pritvor. Napominjemo da se u mnogo većim aferama, kao što su „Respiratori“, „Diploma“ i sl. nisu korišteni isti aršini nego je osumnjičenim dozvoljeno da se brane sa slobode. Ukoliko se ispostavi da je ovo politički montiran postupak istrajavat ćemo na zahtjevu da se svi saučesnici iz političkog i pravosudnog miljea najoštrije sankcioniraju – poručuju iz NIP -a, prenosi NAP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh