Politika

Tegeltija negirao postojanje Bošnjaka: “Tek da znate…”

Iako tvrde da im Dan državnosti BiH ne predstavlja praznik, sljedbenici Milorada Dodika proteklih dana neprestano pišu poruke u kojima govore upravo o 25. novembru.

Milan Tegeltija - Screenshot

Očekivano, one su intonirane tako da se negira državnost BiH. Međutim, ima i onih, najblaže kazano, šovinističkih, u kojima se negira postojanje cijelog jednog naroda, i to najbrojnijeg Bošnjaka.

Takva je i današnja, “praznična” poruka Dodikovog savjetnika Milana Tegeltije.

– Tek da znate, nakon 1. Zasjedanja ZAVNOBIH-a, prvi naziv BIH 1944-1945 bio Federalna država BiH, a konstitutivni narodi BiH poslije ZAVNOBIH-a sve do 1971. god su bili samo Srbi i Hrvati. Dakle, posljedica ZAVNOBIH-a nije konstitutivnost tri nego dva naroda u BIH. I federalno uređenje BIH!!!, napisao je Tegeltija.

Međutim, očigledno je, namjerno ili nenamjerno, zaboravio na krilaticu koja je “lansirana” na 1. zasjedanju ZAVNOBiH-a, kako BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska, čime je priznato postojanje naroda, iako ne i njegovo istorijsko ime, prenosi Source.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh