Politika

Sa sjednice Gradskog vijeća Mostara najavljeno postavljanje video nadzora u cijelom gradu / Hoće li kamere spriječiti huliganizam u Mostaru?

S obzirom da Klub Hrvata nije dostavio prijedlog kandidata za predsjednika Gradske izborne komisije, kao i da pojedini vijećnici nisu ili pripremljeni, tačka o izbornoj komisiji, o kojoj se danas trebalo raspravljati na Gradskom vijeću Mostara, na koncu je odgođena.

Gradsko vijeće Mostar - Haber.ba

Pojedini vijećnici su istakli da će zbog brige o mogućoj povredi Statuta grada i pogrešnog tumačenja određenih članova o načinu imenovanja predsjednika komisije, uputiti dopis visokom predstavniku da se očituje po ovom pitanju. Umjesto ove tačke, vijećnici su se složili i na dnevni red uvrstili Zaključak o sigurnosnoj situaciji u Gradu, koji su dobili na uvid ranije zbog nemilih događanja tokom vikenda.

– Donosimo zaključke o sigurnosti, dok nam se krv mladih prolijeva po ulicama. Šta je urađeno po pitanju zaključka koje je Gradsko vijeće usvojilo na 8. sjednici koji se odnosi na sigurnosnu situaciju u gradu, upitao je Silvio Bubalo (HRS).

Incidente je očekivano osudio i gradonačelik Mario Kordić.

– Rekao sam da se svi grafiti trebaju ukloniti i zabraniti barem ovdje u centralnoj zoni. Ali nisu samo grafiti problem. Mislim da je problem ozbiljniji i da će nam trebati pomoć viših nivoa vlasti. Neću reći da je nesigurno, ali ipak imamo situaciju da s vremena na vrijeme imamo incidente, kazao je Kordić.

Kaže i kako ne želi vjerovati da su to “dirigirane stvari” jer se sve “događa u trenutku kada Grad kreće naprijed”. Naveo je i kako Grad nije u mogućnosti da nešto konkretno poduzme jer je sigurnost ipak nadležnost kantona, kao i policija, naglasivši da je održano više sastanaka s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Grad Mostar nastavlja raditi na projektu postavljanja kamera, a Mostarci se mogu nadati prvim kamerama u januaru naredne godine.

– Imali smo odluku Vlade HNK-a kojom su obvezni isplatiti Gradu akonto radara koji se nalazi na Bulevaru – 360.000 KM otprilike. Ta sredstva su planirana za kamere. Hoće li to biti dovoljno dobro rješenje za sprječavanje nemilih događaja – ne znam. Vidjeli ste nažalost, zbog grafita je život bio ugrožen, Ono što mogu reći je da mi je iznimno žao da se takve scene događaju u Mostaru, pogotovo u trenutku kada Grad počinje biti primjer lokalne zajednice na razini BiH, naveo je Kordić.

Predsjednik Vijeća Salem Marić kazao je da je bilo dosta čekanja na više instance. Istakao je i da je krajnje vrijeme da se Grad počne baviti ovim stvarima.

– Izbjegavanjem nadležnosti i odgovornosti bježimo od problema. A, to je problem koji se stalno vraća. Nadležnosti Grada jesu male, ali postoje stvari koje možemo promijeniti. Bitno je da formiramo radnu grupu koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i uputiti prijedloge prema Vijeću, a onda i višim instancama gdje se može tražiti i donošenje zakona o zabrani huliganstva. Ima mogućnosti, samo je pitanje volje. Vrijeme je sada, a bilo je i puno ranije, naglasio je Marić.

Dodao je i da je Gradsko vijeće na jednoj od ranijih sjednica donijelo zaključke o sigurnosti u Mostaru, te da su oni proslijeđeni Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a, ali kako sumnja da je išta od toga urađeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh