Politika

Ništa od NACIONALNE GRUPE PREDMETA: Vrhovni sud jedno, Ministarstvo prosvjete RS-a kaže drugo

Nacionalna grupa predmeta za učenike bošnjačke nacionalnosti neće biti uvedena u Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Kotor Varošu, bez obzira na odluku Vrhovnog suda Republike Srpske.

To je suština odgovora ministarke prosvjete i kulture RS, Natalije Trivić, na pitanje koje je u Narodnoj skupštini postavila Begija Smajić iz poslaničke grupe Zajedno za BiH.

– Kada planirate uvesti nacionalnu grupu predmeta u JU OŠ „Sveti Sava“ Kotor Varoš za učenike bošnjačke nacionalnosti, imajući u vidu da je Ustavni sud 8. septembra odbio kao neosnovanu apelaciju Vlade RS i škole podnesene protiv Presude Vrhovnog suda RS od 14. novembra 2019. godine? Vrhovni sud RS je usvojio tužbeni zahtjev učenika bošnjačke nacionalnosti i njihovih roditelja iz Vrbanjaca (Kotor Varoš) utvrdivši diskriminaciju učenika, povredu prava na obrazovanje i nejednak tretman u odnosu prema drugoj djeci – rekla je Smajićeva, postavljajući pitanje u ime roditelja koji su nekoliko puta protestovali i zabranjivali djeci da pohađaju nastavu po programu RS.

Međutim, u odgovoru iz Ministarstva prosvjete i kulture se navodi da nije moguće ispoštovati presudu.

– Iako je u školama RS prije donošenja Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju uvedena nacionalna grupa predmeta prema Privremenom sporazumu, u kojima je bilo 18 ili više djece povratnika u razredu (ili minimalni broj propisan zakonom, koji se traži za mješovite razrede), na koji se poziva sud kod donošenja presude, napominjemo da nije moguće uvođenje nacionalne grupe predmeta pojedinačno za učenike. Odnosno, nisu ispunjeni uslovi za postupanje naloženi navedenom presudom suda iz razloga što tužioci, na koje se odnosi presuda, više nisu učenici škole, odnosno istu su završili, a samo dva tužioca su učenici završnih razreda osnovne škole. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da tužioci više nisu učenici škole, slijedi da za njih nije moguće uvesti nacionalnu grupu predmeta, odnosno postupiti po presudi Vrhovnog suda RS – navodi Trivićeva.

Inače, priča o tzv. nacionalnoj grupi predmeta u BiH traje još od 5. marta 2002, kada su ministri obrazovanja FBiH i RS potpisali Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika. Navedeni dokument je trebao da pomogne da se otklone brojni problemi djece povratnika prilikom početka pohađanja nastave u školama u mjestima njihovog povratka.

Navedeni sporazum je primjenjivan samo u RS, dok isti nije primjenjivan ili je djelimično primjenjivan u FBiH prema djeci povratnika srpske nacionalnosti. Sporazum je donesen kao privremeno prelazno rješenje, s obzirom na to da se nedostatak adekvatnog obrazovanja navodio kao jedna od osnovnih prepreka za povratak i u samom sporazumu je navedeno da će ponuditi jednaka privremena rješenja za sve – navodi se u odgovoru ministarke Trivić.

Nakon donošenja Privremenog sporazuma, stvari su počele da se komplikuju. Usvojeni su zakoni u osnovnom obrazovanju u Srpskoji i u Federaciji, kojima nije predviđena mogućnost uvođenja nacionalne grupe predmeta po programu iz FBiH i RS i obratno.

Potom Ustavni sud BiH 10. aprila 2015. donosi presudu kojom je rekao da su Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS, kao i zakoni kantona u FBiH, u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom, prenosi Srpskainfo

PO PROGRAMU ZDK
Vrhovni sud RS je 14. novembra 2019. donio presudu kojom se revizija usvaja, obje nižestepene presude preinačavaju na način da je utvrđeno da su RS i škola, onemogućavanjem, ograničavanjem i isključivanjem uvođenja nacionalne grupe predmeta po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-Dobojskog kantona u FBiH (jezik i književnost, istorija, geografija, priroda i društvo), povrijedili pravo djece na jednako postupanje. Zbog toga je naloženo uklanjanje diskriminacija i njenih posljedica i da tužiocima bude uvedena pomenuta nacionalna grupa predmeta po programu ZDK.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh