Politika

Ivanić: “Po prvi put ne bih isključio mogućnost sukoba. Nikome nije jasno u kojem pravcu ovo ide, Dodik ide na sve ili ništa”

Ne bih isključio mogućnost rata, odmah je na početku intervjua za “Raport” kazao bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić - Beta.rs

Konkretnije i jasnije politike
U otvorenom razgovoru za portal Raport govorio je o političkoj krizi u našoj zemlji, kao i efektima posjete specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara te kakve se sankcije mogu očekivati za Milorada Dodika.

Gabriel Escobar protekla tri dana boravio je u Bosni i Hercegovini. Susreo se sa skoro svim zvaničnicima u našoj zemlji. Njegova posjeta je svakako izazvala veliki broj reakcija. Šta Vi mislite šta nam je donijela ova posjeta? Hoćemo li imati efekte?

Mislim da ova posjeta nije donijela spektakularne rezultate, ali to nije bilo moguće ni očekivati. Mislim da je ovo što se desilo u BiH bilo veliko iznenađenje za međunarodne institucije i da sada traje proces njihove unutrašnje analize prije nego što oni malo konkretnije zauzmu svoj politički stav.

Ja sam posjetu doživio kao pregledavanje stanja, procjene ozbiljnosti situacije i nakon toga će uslijediti neko definisanje politika. Iskreno, ja ne očekujem da to bude tako brzo, očekujem da neke politike koje će biti jasnije i preciznije, mogle da se dese za jedno dva do tri mjeseca.

Posebnu pažnju je izazvao sastanak Milorada Dodika i Gabriela Escobara. Dodik je tvrdio jedno nakon sastanka, dok je Escobar kazao da je Dodik spreman da se povuče. Hoće li Dodik okrenuti priču?

Nisam ja siguran da će Dodik ovaj put okrenuti priču, on je može malo razvući ali nisam siguran da će odustati. Iskreno da Vam kažem, mislim da on neće odustati jer bi time izgubio svaki politički autoritet. Dodik je predaleko otišao i mislim da on to zna. Bit će vrlo teško da na kraju svega odustane jer će onda ispasti da je u ogromnom strahu od međuanrodnih institucija, tako da ja to na neki način ne očekujem.

Kada govorimo o tome da bi Dodik mogao da izgubi politički autoritet, šta mislite kakva politička sudbina njega čeka?

Sve zavisi od ove sada situacije. Vrlo je teško reći sada. Ako realno govorimo, mislim da nije nikome jasno u kojem pravcu ovo ide. Nije jasno ni Dodiku, ni političkim partijama u Sarajevu, ni međunarodnoj zajednici. Svi trenutno opipavaju političku snagu, i vrlo je teško predvidjeti razvoj. Taj razvoj podrazumijeva, šta će biti sa svakim od aktera. Ukoliko govorimo o tome šta će biti sa Dodikom. Imaju dvije opcije. Prva je ako uspije u svojim namjerama, onda će on ostati dugotrajan lider. Međutim, ako ne uspije vjerovatno se može očekivati njegov pad jer je igrao na sve ili ništa.

Nametanje zakona od strane OHR-a
O djelovanju visokog predstavnika u BiH Christianu Schmidtu svi raspravljaju. Kako Vi gledate na njegov rad u političkoj krizi?

Mislim da je prije svega pozicija Schmidta u ovom trenutku vrlo teška. On nema saglasnost nekih ključnih zemalja i to bez obzira što je imenovan, ograničava prostor. Pokušaj bilo kakvih radikalnijih poteza, očito ih u ovom momentu ne može provesti. Mislim da nije korektno to od njega u ovim uslovima i tražiti. Mislim da je njegov cilj da sada u međunarodnim institucijama stabilizira svoju poziciju. To je bitno, a to ne zavisi od nas, to je bitka koju on mora voditi sa velikim igračima.

Mladen Ivanić o Escobaru i Schmidtu
Mnogi navode da je opozicija u Republici Srpskoj nasjela na Dodikovu priču, s druge strane mnogi tvrde da je ona izdala Republiku Srpsku. Kako Vi gledate na reakciju opozicije?

Opozicija je vrlo jasno nastupala kada je neko izvan Republike Srpske stvarao problem RS. Uvijek smo reagovali i po onome što smo mislili da su nekorektne odluke Ustavnog suda, ali zaista mislim da ih je mnogo bilo u prošlosti. Uvijek smo reagovali, pa i na nametanje zakona od strane OHR-a. Tamo gdje je Dodik proizvodio krizu mi smo bili i bit ćemo da se suprostavimo tome. Ta pojednostavljena slika, koja se posebno kreira u Sarajevu je neispravna i slobodno mogu reći politički glupa. Elementarno nepoznavanje prilika u RS.

Kako karakterište prijetnje otcjepljenjem, prenos nadležnosti i slabljenje države koje zagovara Dodik? Ljudi se boje rata, a nema konkretnih sankcija za one koji prijete.

Ja ne očekujem da će se nešto spektalurano desiti u kratkom roku. Uvijek sam upozorava ljude da griješe, mislim da je daleko važnije otvoriti razgovor kod domaćih političkih struktura. Međutim, nema nikakve spremnosti od SDA niti opozicionih partija u Sarajevu. Svi očekuju od stranaca da će nešto uraditi i da kazne, to je politika koja je kratka daha i koja pokazuje nerealnost, neshvatanje modernih političkih okolnosti. Posjetom Escobara smo imali priliku vidjeti eksploziju nezadovoljstva jer su mislili da će Escobar doći i smijeniti sve živo. Mislim da politička struktura unutar bošnjačkog naroda mora temeljitije, detaljnije, ozbiljnije i iskrenije da razmisli kako će BiH funkcionisati, nego što je to činila do sada.

Da li je miješanje Srbije, Hrvatske i Turske u unutrašnje stvari BiH korisno ili štetno?

Pravo da Vam kažem, mislim da se tom utjecaju daje prevelik značaj, mislim da ga uopšte nema toliko. Ne vjerujem da može bilo ko iz Srbije definisati koncept Dodika, on ima više sam svoj koncept. Isto kao što Hrvatska ne može na Dragana Čovića, tako ni Turska na Bakira Izetbegovića. Svi oni imaju političke ciljeve i svojim sastancima daju indirektnu podršku. Mislim da je najvažnija i jedina realna stvar u BiH, ali smo daleko od nje, da ozbiljne političke ličnosti sjednu i suštinski porazgovaraju o tome kako BiH funkcioniše i da se pokuša pronaći pristup. I sve te zemlje kada bi imale najbolje namjere, a vjerujem da imaju, ne bi mogle riješiti probleme i sukobe, koji su naši. To je sve do nas. Sve je to igra lokalnih igrača koji optužuju druge zemlje da se previše upliću. Pravo da Vam kažem, ja prevelik upliv ni ne vidim.

Kada već govorimo o političarima iz regiona, kako komentirate posljednju izjavu Zorana Milanovića da u BiH neće biti rata jer kako kaže “nemamo leba da jedemo” i možemo se samo kestenjem gađati?

Mislim da ozbiljan političar ne bi smio sebi da dozvoli da onako nastupa. To može biti zanimljivo populistički nekome da se nasmije i da napravi neku priču, ali za ozbiljnog državnika to je blam. Mislim da je podcjenjivanje da ne može doći do sukoba. Ja se nadam da neće, ali baš tako podcjenjivati sukobe nikada ne bih. BiH je dovoljno da se nađe 15 ludaka, na bilo kojoj strani i da se stvari otmu kontroli.

A šta Vi mislite, hoće li biti rata?

Ja se nadam da neće. Po prvi put, a uvijek sam bio optimističan, ne bih isključio mogućnost nekih incidenata pa i sukoba. Mislim da BiH nema naoružanja za velike vojne sukobe. Ne bih ja potcijenio mogućnost incidenata, a koji bi političke snage mogle zloupotrijebiti za političke ciljeve, prenosi Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh