Politika

Džaferović: Escobarova poruka je jasna, niko nema pravo rušiti dostignute reforme

Nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Gabrielom Escobarom na pres konferenciji se obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović - FENA

Kako je rekao Džaferović, Escobarova poruka na sastanku bila je jasna.

“Escobar je poručio da niko nema pravo da unilateralno ruši dostignuti nivo reformi. To je jako važna poruka. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavati svoje obaveze na tom putu”, kazao je Džaferović.

Na pitanje šta očekuje konkretno od Eskobara kazao je da se nisu bavili tim pitanjima, ali da misli da svako onaj ko poduzima ove akcije ne može proći bez sankcija. To je moje mišljenje.

Sljedeća stvar koja je istaknuta je ekonomska saradnja na području Zapadnog Balkana.

“Ja sam govorio da je BiH već 10 novembra potpisala određene ugovore. Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju ‘otvoreni Balkan'”, rekao je Džaferović.

Naglasio je da je bilo razgovora i o blokadama institucija BiH koje rade političari iz manjeg bh. eniteta.

“Ono što sam ja kazao je da je sadašnja blokada institucija BiH apsolutno neprihvatljiva, mora se odmah prekinuti. Niko neće postići nikakav rezultat na tom planu”, naglašava Džaferović.

Dodao je da je razgovarano i o odnosu BiH sa susjedima i rješavanje međususjedskih pitanja.

“Nisam se bavio Dodikom niti sam razgovarao o njemu”, zaključio je Džaferović, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh