Politika

Komšić: Ocjena gospodina Eskobara je da je u BiH vještačka kriza

Naveo da je rečeno da SAD neće prihvatiti nikakve poteze mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma te da stoje iza toga da zapadni Balkan mora ući u jače integracione procese sa EU kako bi čim prije ušli u EU.

Željko Komšić - Avaz.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nakon sastanka s Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, kazao je da su poruke Eskobara da rata neće biti te da je Dejton bio i ostao izvor američke politike u BiH.

– Poruke koje se tiču ponašanja Beograda je da Srbija nije zaintesovana oko sukoba u BiH. Perspektiva regije je u integracionim procesima svih šest zemalja regije – kazao je Komšić.

Dodao je da je potrebno urediti odnose ovih zemalja na način da se poveća robna razmjena i smanje barijere kretanja roba i usluga.

– Također, ocjena gospodina Eskobara je da sve što se dešava u BiH je vještačka kriza i da ne postoji realan osnov – dodao je Komšić.

Naveo da je rečeno da SAD neće prihvatiti nikakve poteze mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma te da stoje iza toga da zapadni Balkan mora ući u jače integracione procese sa EU kako bi čim prije ušli u EU.

Istakao je da, sa obzirom na to da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, što može obezbjediti ljudima u cijeloj regiji uvjete za bolji život, su se na sastanku dotakli i korupcije koja hara cijelom regijom, pa i BiH.

Rekao je da na sastanaku nije bilo riječi o Izbornom zakonu.

Njegovo mišljenje po pitanju sukoba i učešća Srbije je da je bitno šta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Sve što se tiče Dejtona, a SAD su potpisnice Dejtona, neće biti promijenjeno bez saglasnosti SAD. Izričito je rečeno da rata neće biti. Sada da li ima dovoljno budala u BiH i regiji, uvjerili smo se da ima. Pitanje je da li ćemo biti pametni ili budalasti i uništiti mir – naveo je Komšić.

Rekao je da nije bilo ni govora o sankcijama, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh