Politika

Izetbegović: “Indikativno, Srbija u UN pozvala na deblokadu institucija BiH”

Indikativan je izbalansirani stav Srbije, mandat OHR-a ostaje nepromijenjen.

Bakir Izetbegović - Screenshot

Ključni rezultat sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda je produžetak misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i to je u trenutnim okolnostima jako bitno, kazao je za Faktor Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Komentirajući jučerašnju odluku Vijeća sigurnosti UN-a kazao je da “nije dobra poruka to što je Ruska Federacija praktično spriječila Visokog predstavnika Christiana Schmitda da se direktno obrati na sjednici“.

Međutim, s druge strane to ne mijenja suštinski ulogu OHR-a u Bosni Hercegovini i mandat Visokog predstavnika predviđen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mandat OHR-a i Visokog predstavnika ostaje nepromijenjen, sa čvrstim pravnim okvirom, uključujući i Bonske ovlasti.

Uz već poznate stavove Rusije i Kine, imali smo priliku da čujemo snažnu podršku Visokom predstavniku od preostalih stalnih članica Vijeća sigurnosti, naročito od SAD i Velike Britanije. Podrška Schmidtu je stigla i od ostalih članica, a posebno je bilo upečatljivo obraćanja ambasadora Estonije. Na njemu je sada da tu podršku iskoristi za jačanje svog autoriteta – kazao je Izetbegović, te dodao:

Vrlo je indikativan i izbalansirani stav Srbije koja je praktično pozvala političke predstavnike Srba da deblokiraju rad institucija BiH, uz naglasak da je za njih neprihvatljiv “pokušaj da se sa bilo koje strane nametne rješenje” koje nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kazao je da je jedan od rezultata sprječavanja Visokog predstavnika da se direktno obrati i to što je njegov izvještaj, “koji vrlo precizno i direktno detektuje probleme i krivce za situaciju u BiH, izazvao veliku pažnju svjetske javnosti, mnogo veću nego većina ranijih izvještaja zajedno“.

Vjerujem da to može doprinijeti odlučnijoj akciji zapadnog demokratskog svijeta da na vrijeme zaustave Milorada Dodika, čija je politika opasna za stabilnost i mir – zaključio je Izetbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh