Politika

Denis Zvizdić: “Na djelu je rušenje pravnog poretka BiH, a ne prenos nadležnosti”

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić smatra da je pogrešno u javnom diskursu koristiti termin “vraćanje prenesenih nadležnosti”.

Denis Zvizdić - bportal.ba

“Ispravno je govoriti ‘otimanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine’, jer Ustav BiH predviđa mogućnost uspostavljanja dodatnih nadležnosti, ali ne predviđa postupak bilo kakvog vraćanja istih”, kazao je Zvizdić, piše Fena.

Dodao je da su Oružane snage, OSA, SIPA, UIO, Sud i Tužilaštvo BiH državne institucije koje su uspostavljene zakonima, te da svako ima pravo da u PSBiH predlaže drugačija zakonska rješenja, ali niko u BiH nema pravo da uspostavlja paralelne institucije.

“Zato je na djelu ‘rušenje pravnog poretka’, a ne ‘prenos nadležnosti’. Rušenje Ustava BiH je rušenje Dejtonskog sporazuma. Ideja o tzv. ‘nezavisnoj RS u okviru BiH’ je rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH”, istakao je Zvizdić.

Zato, zaključio je, ne postoji opcija “mirnog odcjepljenja”. Postoji samo opcija pune zaštite međunarodno priznate države BiH. To je jasno svima koji poznaju prilike u BiH i regionu, rekao je Zvizdić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh