Politika

Dodik: Novi zakoni o vojsci, UIO i VSTV u roku od 6 mjeseci

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, da postoji saglasnost da se u Narodnoj skupštini RS povuku ranije date saglasnosti u tri oblasti – odbrana, indirektni porezi i VSTV.

Milorad Dodik - Istokrs.com

Dodik je rekao da bi nakon toga, u periodu od šest mjeseci trebalo da bude uređena normativna oblast, tako što će biti doneseni novi zakoni koji neće biti protiv Ustava BiH i Ustava RS.

– Ta rješenja nisu protiv Aneksa 1 Dejtonskog sporazuma koji reguliše pitanje vojske, nisu protiv Dejtona bez obzira koliko neki nastojali da prikažu da jesu. Kada je riječ o drugom setu, koji se odnosi na indirekte poreze, mi ne pravimo revolucije, samo Ustav vraćamo na teren – rekao je Dodik.

On je poručio da je RS spremna da “harmonizuje neke stvari”, ali da nije spremna da prihvati da ono što je nadležnost RS, a finansije to jesu, budu na štetu RS i da ona gubi desetine milione maraka godišnje.

Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran putem nasilja visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti RS.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, pozvao je opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.

– Јa ih pozivam na ono što svi nosimo u sebi, a to je patriotski osjećaj za RS. To znači danas biti okupljen oko odbrane naše ustavne pozicije, a ako niste tu onda ste pristali da urušite taj patriotizam i ne možete da računate da pripadate toj ekipi ili tom broju ljudi – istakao je on.

Predstavnici političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u RS potvrdili su i na današnjem sastanaku da RS ne zadire u ustavni sistem BiH zahtjevom za vraćanje nadležnosti sa nivo BiH i da je potrebno vratiti data ovlašćenja za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Sastanku, koji je održan u zgradi Vlade RS, prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić, prenose Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh