Politika

Predsjednik Hrvatske ‘pobrkao lončiće’: Milanoviću, Bošnjaci-Bosanci nisu Turci!

Da je njima stalo do naroda radili bi na reformama i približavanju Evropskoj uniji, ali su duboko svjesni da ih čak i tehničke izmjene određenih zakona koje EU traži od nas vode pravo u zatvor

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je danas da bi se “predstavnici konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini trebali sastati s njim, srbijanskim i turskim predsjednicima, Aleksandrom Vučićem i Recepom Tayyipom Erdoganom, ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.

Zoran je načisto šenuo! U kojem vremenu je zaspao ili koji poredak priželjkuje. Kada su mi ugledni intelektualci nakon njegove pobjede na predsjedničkim izborima pojašnjavali da ćemo ‘plakati’ za Kolindom Grabar Kitarović nisam se nadala totalnom ludilu!

Da je jedan socijaldemokrata krene u ovakav nacionalizam nije niko očekivao.

A, na sceni su dva nacionalizma, velikosrpski i velikohrvatski protiv jedne Bosne i Hercegovine i njenih građana. Cilj političkog vrha dvije susjedne zemlje je raskomadati i međusobno razdijeliti teritoriju Bosne i Hercegovine. Oružana agresija prebačena je na politički teren, a sada se pozivanjem Erdogana želi dokazati da BiH nema svoju naciju!?

Trenutno eto-nacionalistima pomaže i specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu, što direktno pomaže da agresori ovjere svoj rad iz rata!

Prema stručnoj literaturi, ratna okupacija je stanje nakon stvarnog vojnog zauzeća tuđeg državnog područja i uspostavljanje vlasti na tuđoj teritoriji.

Mirnodopska okupacija – dakle, nauka se vrlo ozbiljno i vrlo temeljito bavi različitim vidovima okupacije tuđe teritorije – je pravno stanje nastalo kada vojne snage neke države zauzmu područje ili dio područja druge države s kojom nisu u ratu, te na tom tuđem području provode vlast, metodama specijalnog rata.

Ali Osmansko carstvo je davno propalo, a Milanović ga oživljava.

Milanoviću, Bošnjaci-Bosanci nisu Turci!

Iako nam susjedi uporno ističu da su zabrinuti za ‘svoj’ narod u Bosni i Hercegovini, konačno bi trebali shvatiti da zbog njihovog miješanja taj narod sve teže živi i odlazi u treće zemlje.

Da je to zbilja samo ‘zabrinutost’ mogli bi se koristiti prihvatljivim međunarodnim pravnim mehanizmima, kao što to npr. čine mnoge zemlje kada je riječ o zabrinutosti prema stanju Ujgura u Kini, ali ni jedna zemlja ne podriva unutrašnje uređenje zemlje niti to smije.

Stvarno je stanje, dakle, takvo da se iza zabrinutosti o narodima krije drugi cilj, da se ono što je započeto vojnom silom, završi mirnim putem.

Drugačije se ne može shvatiti ovakvo ponašanje Andreja Plenkovića, Aleksandra Vučića, Zorana Milanovića…

Oni svakako imaju svoje odrede u BiH koji su oslikani u HDZ-u BiH i SNSD-u…

Da je njima stalo do naroda radili bi na reformama i približavanju Evropskoj uniji, ali su duboko svjesni da ih čak i tehničke izmjene određenih zakona koje EU traži od nas vode pravo u zatvor.

Jer BiH bez ’svojih sanadera’ ne može biti članica EU. U ovome ne amnestiram ni SDA i politiku koju su provodili zajedno sa HDZ-om i SNSD-om.

BiH se uspjela izboriti protiv oružane agresije susjeda, ali se nikad nije uspjela osloboditi političkog utjecaja i ostvariti potpuni pravni, ekonomski, obrazovni, zdravstveni, sigurnosni suverenitet na prostoru cijele zemlje.

Sada kao da nam nije dovoljno Srbije i Hrvatske zovu i Tursku upomoć!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh